Zapomniane danie z gór o genialnym smaku. Gdy raz spróbujesz to już z tobą zostaną

Domi Zaremba
moskole przepis

Moskole to dietetyczne placki z ziemniaków, regionalna podhalańska potrawa. Jak zrobić moskole w domu? Poznaj prosty przepis na moskole góralskie!

Moskole to góralskie placki z ziemniaków, które kiedyś były podstawą prostego, pożywnego posiłku w rejonach Podhala. Dziś powracają, ponieważ to smaczna i nieskomplikowana propozycja na ciepłą przekąskę lub obiad, szczególnie gdy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.

Pierwszy raz jadłam moskole w Zakopanem i od razu zakochałam się w ich smaku. Są lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące podsmażanym masłem i prostotą. Choć to danie nie wymaga wielu składników, potrafi zaskoczyć zwłaszcza w towarzystwie domowego ziołowego masełka, kwaśnej śmietany, twarożku lub grzybowego sosu.

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości, szczególnie jeśli robisz większą porcję. To jednak świetny sposób, by nie marnować jedzenia i przy okazji spróbować regionalnego specjału, który zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi.
Jak zrobić moskole? Poznaj prosty przepis na moskole zakopiańskie!


Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 448
Białko: 17 g
Węglowodany: 82 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na moskolie (3-5 sztuk):

  • Ziemniak – 1 duża lub 2 średnie sztuki (160 g)
  • Mąka – 7 łyżek (70 g)
  • Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny 3% – 1 łyżka (25 g)
  • Sól

Przygotowanie moskoli:

moskole przepis
Ugotuj ziemniaki i odstaw je do ostudzenia

Krok 1: Umyj ziemniaki i cienko je obierz. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1:3 (ziemniaki:woda), dodaj szczyptę soli i ostrożnie włóż ziemniaki. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała. Gotuj przez 20–30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie – sprawdź nożem. Gdy będą gotowe, odcedź i odstaw do przestudzenia.

moskole
Zblenduj ziemniaki

Krok 2: Ziemniaki po przestudzeniu dokładnie zblenduj, zmiel lub przeciśnij przez praskę.

moskole 2
Dodaj wszystkie składniki i wyrób jednolite ciasto

Krok 3: W misce umieść ziemniaki, mąkę, jogurt i szczyptę soli. Wbij jajko. Dokładnie mieszaj oraz ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników. Wyrób łyżką jednolite ciasto. 

moskole 3
Uformuj placki i wstaw je do piekarnika

Krok 4: Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na kilka części i uformuj mokrymi dłońmi podłużne placki o grubości 0,5–1 cm. Ułóż je na blasze i piecz 20–30 minut, aż się zarumienią, obracając w połowie pieczenia.

moskole przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5: Moskole zjedz od razu po przygotowaniu.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: dietetyczne placki z ziemniaków, przepis na moskole, moskole przepis, moskole kcal, moskole pieczone, moskole placki z gotowanych ziemniaków, moskole pieczone w piekarniku, moskole dietetyczne, przepis na moskole zakopiańskie, przepis na placki moskole, co można zrobić z ziemniaków, co można zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia, moskole z piekarnika przepis, moskole przepisy, moskole przepis bez mleka, przepis na moskole góralskie, jak zrobić moskole góralskie,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 41 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis