Menu
Przepisy / Deser / Wigilia i Święta

Muffiny piernikowo-czekoladowe

Muffiny piernikowo-czekoladowe to prosty i szybki w przygotowaniu świąteczny deser. Jak zrobić świąteczne muffiny? Poznaj nasz prosty fit przepis na muffiny!

Muffiny piernikowo-czekoladowe to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu świąteczne babeczki. Proste, puszyste i wilgotne muffiny za sprawą dodatku piernikowych przypraw oraz kawałków czekolady, nabierają zupełnie innego smaku.
Magiczny świąteczny czas dobiega końca, ale zawsze warto trochę go przedłużyć i na przykład przygotować właśnie takie urocze słodkości.
Do przygotowania babeczek możesz użyć wybranych przeze mnie przypraw lub możesz je wymienić na przyprawę do piernika.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu świąteczne posiłki i desery, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 325
Białko: 12 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję muffinów piernikowo-czekoladowych (około 3-5 sztuk):

  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Czekolada gorzka 85% 2 kostki (10 g)
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Posypka cukrowa 1 łyżeczka (4 g)
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Imbir
  • Pieprz
  • Goździki

Przygotowanie muffinów piernikowo-czekoladowych:

  1. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, pieprz, goździki (ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, nie powinno być ich jednak zbyt wiele, aby smak babeczek nie był zbyt intensywny- sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy). Wymieszaj. 
  3. Jajko wbij do innego naczynia i zmiksuj na puszystą pianę. 
  4. Do piany dodaj wymieszane suche składniki. 
  5. Całość miksuj na mniejszych obrotach i tylko przez chwilę. 
  6. Gdy składniki będą już odpowiednio połączone dodaj czekoladę, wymieszaj i przekładaj po około 1 dużej łyżce masy do foremek na muffinki (ciasta nie powinno być więcej niż do 3/4 wysokości foremki).
  7. Każdego muffinka posyp cukrową posypką.
  8. Foremki wstaw o piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz przez około 20-25 min. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 28 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Zrobiłam je od razu jak zobaczyłam ten przepis na instagramie. Miałam wszystkie składniki oprócz posypki cukrowej, ale i tak wyszły przepyszne! Były bardzo mięciutkie i wilgotne. Dosłownie rozpływały się w ustach 🙂