Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Muffiny piernikowo-czekoladowe

Domi Zaremba

Muffiny piernikowo-czekoladowe to łatwe i szybkie muffiny świąteczne. Jak przygotować muffinki piernikowe? Poznaj prosty przepis na muffiny piernikowe!

Muffiny piernikowo-czekoladowe to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu świąteczne babeczki. Puszyste i wilgotne muffiny za sprawą dodatku piernikowych przypraw oraz kawałków czekolady, nabierają zupełnie innego smaku…
Czekolada to produkt spożywczy, który jest wytwarzany z ziaren kakaowca. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in.: wit. A, z grupy B, E, magnezu i potasu. Głównie słynie z pozytywnego wpływu na pamięć i koncentrację, poprawy nastroju oraz pozytywnego oddziaływania na serce i układ krążenia.
Jak zrobić świąteczne muffinki? Poznaj prosty przepis na muffinki piernikowe!


Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 395
Białko: 13 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na muffiny piernikowo-czekoladowe (około 3-5 sztuk):

  • Mąka np. pszenna lub ryżowa 1/2 szklanki (50 g)
  • Kakao gorzkie 1 łyżeczka (5 g)
  • Czekolada gorzka 65% 2 kostki (10 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Posypka cukrowa 3 łyżeczki (10 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 5 łyżek (50 g)
  • Olej 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona
  • Proszek do pieczenia
  • Przyprawa do piernika

Przygotowanie muffinów piernikowo-czekoladowych:

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 1: Czekoladę drobno pokrój. W miseczce umieść mąkę, kakao, 1/3 łyżeczki sody, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Wymieszaj. 

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 2: Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajko. Dodaj słodzik i ubij na puszystą masę.

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 3: Do puszystej masy wlewaj cienkim strumieniem olej, cały czas ubijając.

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 4: Gdy składniki będą dobrze połączone zacznij stopniowo dodawać suche składniki (najlepiej po łyżce), cały czas miksując.

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 5: Do jednolitej masy dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką.

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 6: Przekładaj po około 1 dużej łyżce masy do foremek na babeczki (ciasta nie powinno być więcej niż do 3/4 wysokości foremki). Udekoruj na górze świąteczną posypką cukrową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do wyrośnięcia i stężenia, czyli przez około 15-20 min.

Muffiny piernikowo-czekoladowe przepis

Krok 7: Zjedz na ciepło lub na zimno. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: świąteczne babeczki piernikowe, świąteczne babeczki przepis, muffiny świąteczne przepis, muffiny na święta, muffiny piernikowe przepis, przepis na dobre muffinki piernikowe, jak zrobić świąteczne muffinki, jak zrobić świąteczne babeczki, babeczki z przyprawą do piernika, muffinki z przyprawą do piernika, muffinki na święta, świąteczne muffinki piernikowe, babeczki świąteczne przepisy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 51 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Zrobiłam je od razu jak zobaczyłam ten przepis na instagramie. Miałam wszystkie składniki oprócz posypki cukrowej, ale i tak wyszły przepyszne! Były bardzo mięciutkie i wilgotne. Dosłownie rozpływały się w ustach 🙂

Wcześniejszy wpis Następny wpis