Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!

Ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia to prosty i szybki fit deser z płatków owsianych. Jak zrobić ciastka owsiane bez pieczenia? Poznaj przepis na ciastka owsiane!
Owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia to idealna odpowiedź na nagłą ochotę na coś słodkiego. Nie potrzebujesz piekarnika, nie narobisz bałaganu, a dodatkowo zjesz je bez wyrzutów sumienia. Robi się je dosłownie w kilka minut, a smakują jak z cukierni. Są miękkie, lekko kleiste, intensywnie czekoladowe i zaskakująco sycące.
To idealna przekąska dla zapracowanych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Odnajdują się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego, co dodatkowo naprawdę Cię nasyci. Najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce, kiedy składniki idealnie się połączą, a konsystencja stanie się bardziej zwarta. Możesz je też zjeść już po 20–30 minutach chłodzenia, jeśli nie możesz się doczekać.
Płatki owsiane dostarczają błonnik, który wspiera trawienie i daje długie uczucie sytości, a także beta-glukany wzmacniające odporność. Dzięki witaminie B1, magnezowi i kwasowi pantotenowemu, owies działa też kojąco na układ nerwowy i pomaga lepiej radzić sobie ze stresem. Dodatek kakao w naturalnej postaci dostarcza przeciwutleniacze, a orzechy wprowadzają cenne tłuszcze nienasycone oraz witaminę E, wspierającą koncentrację i wygląd skóry.
To przepis, który może wejść na stałe do Twojego jadłospisu, nie tylko ze względu na smak, ale też wygodę, wartości odżywcze i możliwość modyfikowania składników według upodobań.
Jak zrobić czekoladowe ciastka owsiane? Poznaj prosty przepis na ciastka owsiane bez pieczenia!
Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 378
Białko: 13 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 16 g
Składniki na owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia (około 4-6 sztuk):
- Płatki owsiane – 1/2 szklanki (50 g)
- Mleko 0,5% – 1/2 szklanki (100 g)
- Masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
- Kakao ciemne – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie owsianych ciastek czekoladowo-orzechowe bez pieczenia:

Krok 1: W rondelku umieść mleko, masło orzechowe, słodzik i kakao. Zagotuj, cały czas mieszając i ucierając. Gotuj przez chwilę do połączenia składników i rozpuszczenia słodzika. Odstaw.

Krok 2: Po chwili dodaj do rondelka płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Chwilę gotuj cały czas mieszając (aż masa lekko zgęstnieje), a następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 3: Wykładaj po około 1 łyżce masy (na 1 ciastko) na talerz lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Delikatnie rozpłaszczaj i formuj każde ciastko. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin.

Krok 4: Zjedz schłodzone. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ciastka owsiane bez pieczenia z masłem orzechowym, ciastka owsiane bez pieczenia przepis, płatki owsiane przepisy ciasteczka, ciasteczka owsiane z kakao bez pieczenia przepis, jak zrobić ciastka owsiane bez pieczenia, ciasteczka owsiane bez pieczenia przepis, fit ciastka owsiane kalorie, ciastka owsiane przepis z kaloriami, szybkie ciastka owsiane bez jajek, proste ciastka owsiane fit, ciasteczka owsiane przepis bez mąki, ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, ciastka bez pieczenia fit, ciastka owsiane masło orzechowe, jak zrobić ciastka owsiane, płatki owsiane kakao przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Pyszne! Uwielbiam je! <3