Pieczone warzywa z sosem balsamicznym
Pieczone warzywa z sosem balsamicznym to fit sałatka na ciepło. Jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw? Poznaj prosty przepis na pieczone warzywa z sosem!
Pieczone warzywa z sosem balsamicznym to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek niskokaloryczny. Jest niezwykle uniwersalny i naprawdę pyszny.
Sałatka z pieczonych warzyw świetnie smakuje zarówno sama jak i z różnymi dodatkami np. ryżem, kaszą czy mięsem.
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Do głównych właściwości cukinii można zaliczyć m.in. dużą zawartość witaminy B1, witaminy C, witaminy K, witaminy PP, magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo warto zaznaczyć, że należy do warzyw lekkostrawnych, odkwaszających i pozytywnie wpływających na proces trawienia.
Papryka to świetne źródło wielu witamin i minerałów, ale głównie słynie z dużej zawartości witaminy A, C i E oraz kwasu foliowego.
Jak zrobić pieczone warzywa? Poznaj prosty przepis na sałatkę z pieczonych warzyw!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 282
Białko: 9 g
Węglowodany: 26 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na 1 porcję pieczonych warzyw z sosem balsamicznym:
- Cukinia 1/2 małej sztuki (100 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
- Papryka 1 mała sztuka (100 g)
- Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
- Ocet balsamiczny 2 łyżki (20 g)
- Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
- Czosnek suszony
- Wędzona słodka papryka
- Curry
- Kurkuma
Przygotowanie pieczone warzywa z sosem balsamicznym:
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Marchew umyj, obierz i pokrój w średniej grubości słupki (przekrój marchew w poprzek na 2-3 części, następnie każdą część pokrój wzdłuż na kilka plastrów i każdy plaster w słupki).
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski (usuń niejadalne części).
- Pieczarki umyj, osusz i przekrój na pół.
- W misce umieść połowę oliwy i przyprawy w ilościach według uznania: suszony czosnek, wędzona słodka papryka, curry i kurkuma (sugerowana ilość to po około 1/3-1/2 łyżeczki każdej). Wymieszaj.
- Warzywa przełóż do miski i obtocz je w przygotowanej marynacie.
- Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min.
- W małym naczyniu umieść resztę oliwy, ocet balsamiczny i syrop. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Warzywa wyłóż na talerz i zjedz z sosem.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pieczone warzywa w piekarniku, pieczone warzywa przepis, pieczone warzywa przepis na obiad, pieczone warzywa z sosem, pieczone warzywa jak dobrze zrobić, jak zrobić pieczone warzywa w piekarniku, przepis na pieczone warzywa, przepisy na warzywa pieczone, warzywa z piekarnika przepis, pieczone warzywa z piekarnika kalorie, warzywa pieczone w piekarniku przepis, sałatka na ciepło przepis, sałatka z pieczonych warzyw przepis, jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw, warzywa na ciepło na kolację, warzywa na ciepło do obiadu, przepis na pieczone warzywa z sosem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: