placki z batata przepis

Placki z batata

Domi Zaremba

Placki z batata to prosty i szybki fit posiłek. Placki to zawsze świetny pomysł na obiad. Jak zrobić placki z batata? Poznaj prosty przepis na placki z batata!

Placki z batata to niezwykle prosty i szybki oraz przede wszystkim pyszny posiłek o niesamowitych właściwościach.
Batat, czyli inaczej słodki ziemniak to niezwykle wartościowe warzywo skrobiowe. Uznawany jest za zdrowszy i bardziej wartościowy, niż zwykły ziemniak. Dodatkowo istotnie różni się smakiem, ponieważ jest znacznie słodszy.
Bataty, tak samo jak ziemniaki są niezwykle sycącym źródłem dobrej energii.
Jak zrobić placki z batata? Poznaj prosty przepis na placki z batata!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 354
Białko: 10 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję placków z batata (około 8 sztuk):

  • Batat 1 średnia sztuka (200 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Mąka 2 łyżki (20 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Sproszkowany czosnek 1/4 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie placków z batata:

  1. Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 
  2. Startego batata odciśnij z nadmiaru wody i włóż do naczynia. 
  3. Dodaj mąkę, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
  4. Dobrze rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. 
  5. Rozgrzewaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków w jednym czasie (1 łyżka masy na 1 placek). Każdy placek rozpłaszcz łyżką. Smaż do zarumienienia z dwóch stron, czyli przez około 2,5-3,5 min na stronę.
  6. Przełóż na talerz i w razie potrzeby ponownie dopraw według uznania solą i pieprzem. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: placki z batata przepis, przepis na placki z batatami, przepis na placki, pomysł na obiad, pomysł na obiad bez mięsa, przepisy z batatami, przepisy z batatów, dietetyczne przepisy z batatów, zdrowe przepisy z batatów, batat przepisy, przepis na obiad wegetariański, przepis na kolacje fit,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 28 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis