Pleśniak z czarnymi porzeczkami przepis

Pleśniak z czarnymi porzeczkami

Domi Zaremba

Pleśniak z czarnymi porzeczkami to proste i szybkie ciasto. Jak zrobić ciasto pleśniak? Poznaj prosty przepis na pleśniak z porzeczkami!

Pleśniak z czarnymi porzeczkami to proste i pyszne ciasto z owocami. Mój przepis na pleśniaka jest szybki i naprawdę łatwy.
Czarne porzeczki mają mnóstwo właściwości zdrowotnych i zaskakująco orzeźwiający smak. Są bogatym źródłem między innymi antyoksydantów i wielu witamin.
Jak zrobić pleśniaka? Poznaj prosty przepis na pleśniaka!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 296
Białko: 12 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję pleśniaka z czarnymi porzeczkami:

  • Czarne porzeczki 1 garść (40 g)
  • Mąka pszenna 5 łyżek (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Kakao ciemne 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
  • Masło 1 plaster (4 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie pleśniaka z czarnymi porzeczkami:

  1. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i około 3/4 słodzika. Wymieszaj. 
  2. Rozbij jajko- żółtko dodaj do miseczki, a białko umieść w osobnym, wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera (nie może być ani odrobiny żółtka, a pojemnik musi być suchy i czysty).
  3. Do miseczki dodaj masło. Posiekaj i wymieszaj nożem. Dodaj około 2 łyżki wody i zagnieć ciasto dłońmi. Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące.
  4. Około 3/4 ciasta uformuj na papierze do pieczenia w spód o dowolnym kształcie (np. prostokątnym, okrągłym lub innym). Spód ciasta powinien mieć około 0,5 cm grubości.
  5. Pozostałą część ciasta podziel na 2 części. Jedną część zostaw w miseczce i dodaj do niej kakao. Dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto. 
  6. Jasne i ciemne ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na chwilę do zamrażalnika. 
  7. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywną pianę. 
  8. Gdy białka będą już ubite, pod koniec dodawaj małymi partiami erytrytol. Cały czas ubijaj do rozpuszczenia się erytrytolu. 
  9. Porzeczki oczyść, umyj i osusz.
  10. Na ciasto równomiernie rozłóż porzeczki i pianę z białek.
  11. Na górę zetrzyj lub porwij w małe kawałeczki jasne i ciemne ciasto. 
  12. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do zarumienienia, czyli przez około 30-40 min. 
  13. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na pleśniaka, placek pleśniak z porzeczkami, pleśniak prosty przepis, ciasto pleśniak kcal, ciasto pleśniak przepis, ciasto z owocami przepis, ciasta z owocami przepisy ze zdjęciami, przepis dietetyczny na pleśniaka, dietetyczne przepisy na ciasto, przepis na ciasto z czarną porzeczką,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 13 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Angela

Ale świetny blog!Aż dziw,że dopiero odkryłam!Super że podajecie przepisy jednoporcjowe i z podaną kaloryką!Dziękuje!A pleśniak do zrobienia jutro 😉

Wcześniejszy wpis Następny wpis