Pleśniak z czarnymi porzeczkami
Pleśniak z czarnymi porzeczkami to proste i szybkie ciasto. Jak zrobić ciasto pleśniak? Poznaj prosty przepis na pleśniak z porzeczkami!
Pleśniak z czarnymi porzeczkami to proste i pyszne ciasto z owocami. Mój przepis na pleśniaka jest szybki i naprawdę łatwy.
Czarne porzeczki mają mnóstwo właściwości zdrowotnych i zaskakująco orzeźwiający smak. Są bogatym źródłem między innymi antyoksydantów i wielu witamin.
Jak zrobić pleśniaka? Poznaj prosty przepis na pleśniaka!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 296
Białko: 12 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 9 g
Składniki na 1 porcję pleśniaka z czarnymi porzeczkami:
- Czarne porzeczki 1 garść (40 g)
- Mąka pszenna 5 łyżek (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Kakao ciemne 1/2 łyżeczki (2 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
- Masło 1 plaster (4 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
- Woda
Przygotowanie pleśniaka z czarnymi porzeczkami:
- W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i około 3/4 słodzika. Wymieszaj.
- Rozbij jajko- żółtko dodaj do miseczki, a białko umieść w osobnym, wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera (nie może być ani odrobiny żółtka, a pojemnik musi być suchy i czysty).
- Do miseczki dodaj masło. Posiekaj i wymieszaj nożem. Dodaj około 2 łyżki wody i zagnieć ciasto dłońmi. Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące.
- Około 3/4 ciasta uformuj na papierze do pieczenia w spód o dowolnym kształcie (np. prostokątnym, okrągłym lub innym). Spód ciasta powinien mieć około 0,5 cm grubości.
- Pozostałą część ciasta podziel na 2 części. Jedną część zostaw w miseczce i dodaj do niej kakao. Dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto.
- Jasne i ciemne ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na chwilę do zamrażalnika.
- Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywną pianę.
- Gdy białka będą już ubite, pod koniec dodawaj małymi partiami erytrytol. Cały czas ubijaj do rozpuszczenia się erytrytolu.
- Porzeczki oczyść, umyj i osusz.
- Na ciasto równomiernie rozłóż porzeczki i pianę z białek.
- Na górę zetrzyj lub porwij w małe kawałeczki jasne i ciemne ciasto.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do zarumienienia, czyli przez około 30-40 min.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na pleśniaka, placek pleśniak z porzeczkami, pleśniak prosty przepis, ciasto pleśniak kcal, ciasto pleśniak przepis, ciasto z owocami przepis, ciasta z owocami przepisy ze zdjęciami, przepis dietetyczny na pleśniaka, dietetyczne przepisy na ciasto, przepis na ciasto z czarną porzeczką,
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Ale świetny blog!Aż dziw,że dopiero odkryłam!Super że podajecie przepisy jednoporcjowe i z podaną kaloryką!Dziękuje!A pleśniak do zrobienia jutro 😉