Przylecieli do Polski z Włoch, zakochali się w tym miejscu i daniach

Domi Zaremba
Przylecieli z Włoch, zakochali się w tym miejscu i daniach

Podróż po Polsce zaskoczyła ich smakami, ale to w sercu Tatr znaleźli dania, które podbiły ich podniebienia.

Do Polski przylecieli z Mediolanu, ciekawi nie tylko zabytków, ale i smaków, o których słyszeli od nas. Bernadette i Giuseppe chcieli poznać Polskę od największych miast po małe, klimatyczne zakątki. Od Warszawy, przez Gdańsk i Kraków, aż po Tatry. Każdy przystanek miał swoje uroki. Jednak to Zakopane i góralska kuchnia podbiły ich serca na dobre. Szczególnie zachwyciły ich oscypki z żurawiną i gorący żurek, bo były to smaki, z jakimi we Włoszech nigdy wcześniej się nie spotkali.


Pierwsze wrażenia – Warszawa, Gdańsk, Kraków

W Warszawie Bernadette i Giuseppe rozpoczęli swoją kulinarną przygodę od specjałów takich jak pierogi ruskie i żurek. Zaskoczył ich lekko kwaśny smak tej zupy. Nie spodziewali się, że coś, co wygląda jak prosta potrawa, może być tak aromatyczne i sycące.

W Gdańsku zachwyciły ich świeże ryby. Smażona biała ryba z chrupiącą skórką i zupa rybna to były smaki, których nie spodziewali się w Polsce. Do tego spróbowali śledzi w śmietanie, które wydały im się trochę egzotyczne.

Kraków natomiast przywitał ich obwarzankami sprzedawanymi na każdym rogu, słynnymi zapiekankami i słodkimi pączkami. To właśnie tu zaczęli dostrzegać, że polska kuchnia to nie tylko sycące dania, ale też pełne smaku, lokalne przekąski.

Ale dopiero w Zakopanem odkryli to, co podbiło ich serca, czyli góralskie oscypki z żurawiną, kwaśnicę na żeberkach i moskole prosto z pieca. To było dla nich kulinarne odkrycie, którego nie zapomną.

Zakopane – punkt kulminacyjny

Zakopane okazało się kulminacyjnym punktem ich podróży, zarówno pod względem widoków, jak i smaków. Bernadette i Giuseppe, którzy wcześniej zachwycali się pierogami, żurkiem i świeżymi rybami, tutaj odkryli zupełnie nowy wymiar polskiej kuchni.

Najpierw spróbowali oscypków z żurawiną, które od razu stały się ich numerem jeden. Zachwyciło ich połączenie słonego, wędzonego sera z lekko kwaśno-słodkim akcentem owoców. To smak, którego wcześniej nie znali. Potem przyszła kolej na kwaśnicę, gęstą, aromatyczną zupę na żeberkach, idealną po długim spacerze po Krupówkach.

Nie mogło też zabraknąć moskoli, czyli tradycyjnych placków z gotowanych ziemniaków, które są pieczone. Podane z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami podbiły ich serca od pierwszego kęsa. Do tego wszystkiego spróbowali grzańca z korzennymi przyprawami, który rozgrzał ich po wieczornym spacerze w chłodnym, górskim powietrzu.

To właśnie w Zakopanem zrozumieli, że polska kuchnia to nie tylko sycące potrawy, ale też autentyczność, regionalne produkty i smaki, które idealnie komponują się z klimatem miejsca.

Przylecieli do Polski z Włoch, zakochali się w tym miejscu i daniach
Przylecieli do Polski z Włoch, zakochali się w tym miejscu i daniach

Smaki, które skradły ich serca

Wśród wszystkich dań, które Bernadette i Giuseppe spróbowali w Polsce, to właśnie te z Zakopanego na długo zapadły im w pamięć. Oscypki z żurawiną stały się ich absolutnym faworytem.
Kwaśnica z aromatycznymi ziołami i moskole z masłem czosnkowym zachwyciły ich prostotą, ale i intensywnością smaku, pokazując, że góralska kuchnia jest sycąca, autentyczna i pełna charakteru. Do tego grzaniec z przyprawami korzennymi, idealny w chłodny wieczór, spowodował, że poczuli się jak w prawdziwej zimowej bajce.
To właśnie te potrawy spowodowały, że Bernadette i Giuseppe uznali Zakopane za kulinarny numer jeden w swojej polskiej podróży.


Podróż Bernadette i Giuseppe po Polsce pokazała im zupełnie inny wymiar smaków. Choć zachwycali się kuchnią w każdym odwiedzonym mieście, to dopiero w Zakopanem odkryli potrawy, które ich pozytywnie zaskoczyły.

To właśnie tam, wśród górskich widoków i przy rozgrzewających, aromatycznych potrawach, Bernadette i Giuseppe poczuli prawdziwy smak Polski. Zakopane okazało się nie tylko kulinarnym numerem jeden ich podróży, ale też miejscem, do którego chcieliby wrócić, by znów zanurzyć się w atmosferze góralskiej kuchni i gościnności.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- post: Włosi w Polsce, co obcokrajowcom smakuje w Polsce, polskie smaki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

0 0 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis