Idealne purée, gdy chcesz jeść mniej, a czuć najedzenie

Domi Zaremba
Purée z batata przepis

Purée z batata – bogate w smak i zdrowie, idealne dla serca i oczu. Jak zrobić puree z batata? Poznaj prosty przepis na puree z batata!

Jeśli chcesz, by twój posiłek był lekki, sycący i pełen smaku, purée z batatów to strzał w dziesiątkę. Są aksamitnie gładkie, o delikatnej słodyczy i pięknym kolorze, więc tradycyjne ziemniaki wypadają przy nim dość blado.

Bataty są bogate w witaminę A w postaci beta-karotenu, która wspiera wzrok, odporność i zdrową skórę. Dostarczają też witaminę C oraz potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, więc sycą na długo i nie powodują gwałtownych skoków cukru.

Jogurt naturalny skyr dodaje potrawie lekkość i kremową konsystencję, a przy tym wzbogaca ją białkiem i wapniem.
Dodatek oliwy z oliwek nadaje purée aksamitną konsystencję, a przy okazji wzbogaca danie zdrowymi tłuszczami jednonienasyconymi, które działają korzystnie na serce. Lekki aromat czosnku podkreśla smak batatów i wnosi dodatkowe właściwości prozdrowotne, od wsparcia odporności po działanie przeciwzapalne.

Takie purée świetnie pasuje do dań mięsnych, ryb, ale także do wegetariańskich kotlecików i pieczonych warzyw. Jest lekkie i odżywcze, więc naprawdę nie musisz zjeść dużo, by poczuć przyjemną sytość bez ciężkości na żołądku.
Jeśli lubisz dietetyczne purée – sprawdź również przepis na jogurtowe purée z kalafiora.
Jak zrobić puree batatowe? Poznaj prosty przepis na puree z batata!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 255
Białko: 8 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na purée z batata:

  • Batat – 1 średnia sztuka (200 g)
  • Jogurt naturalny skyr – 2 łyżki (50 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie purée z batata:

Purée z batata przepis
Przygotuj batata

Krok 1: Batata umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

Purée z batata przepis
Batata ugotuj do miękkości

Krok 2: W garnku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzuć batata i gotuj go do miękkości, czyli przez około 15-20 min.

Purée z batata przepis
Batata zblenduj z pozostałymi składnikami

Krok 3: Ugotowanego batata odcedź i poczekaj chwilę, aż odparuje. Do batata dodaj przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Purée z batata przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4: Przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: puree z batata kcal, purée z batata przepis, jak zrobić purée z batata, puree z batata gotowanego, puree z batata dietetyczny, batat przepisy wegańskie, batat co zrobić, co zrobić z batata, co zrobic z ugotowanego batata, batat na obiad, batat puree

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis