Idealne purée, gdy chcesz jeść mniej, a czuć najedzenie

Purée z batata – bogate w smak i zdrowie, idealne dla serca i oczu. Jak zrobić puree z batata? Poznaj prosty przepis na puree z batata!
Jeśli chcesz, by twój posiłek był lekki, sycący i pełen smaku, purée z batatów to strzał w dziesiątkę. Są aksamitnie gładkie, o delikatnej słodyczy i pięknym kolorze, więc tradycyjne ziemniaki wypadają przy nim dość blado.
Bataty są bogate w witaminę A w postaci beta-karotenu, która wspiera wzrok, odporność i zdrową skórę. Dostarczają też witaminę C oraz potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, więc sycą na długo i nie powodują gwałtownych skoków cukru.
Jogurt naturalny skyr dodaje potrawie lekkość i kremową konsystencję, a przy tym wzbogaca ją białkiem i wapniem.
Dodatek oliwy z oliwek nadaje purée aksamitną konsystencję, a przy okazji wzbogaca danie zdrowymi tłuszczami jednonienasyconymi, które działają korzystnie na serce. Lekki aromat czosnku podkreśla smak batatów i wnosi dodatkowe właściwości prozdrowotne, od wsparcia odporności po działanie przeciwzapalne.
Takie purée świetnie pasuje do dań mięsnych, ryb, ale także do wegetariańskich kotlecików i pieczonych warzyw. Jest lekkie i odżywcze, więc naprawdę nie musisz zjeść dużo, by poczuć przyjemną sytość bez ciężkości na żołądku.
Jeśli lubisz dietetyczne purée – sprawdź również przepis na jogurtowe purée z kalafiora.
Jak zrobić puree batatowe? Poznaj prosty przepis na puree z batata!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 255
Białko: 8 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 5 g
Składniki na purée z batata:
- Batat – 1 średnia sztuka (200 g)
- Jogurt naturalny skyr – 2 łyżki (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie purée z batata:

Krok 1: Batata umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2: W garnku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzuć batata i gotuj go do miękkości, czyli przez około 15-20 min.

Krok 3: Ugotowanego batata odcedź i poczekaj chwilę, aż odparuje. Do batata dodaj przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Krok 4: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: puree z batata kcal, purée z batata przepis, jak zrobić purée z batata, puree z batata gotowanego, puree z batata dietetyczny, batat przepisy wegańskie, batat co zrobić, co zrobić z batata, co zrobic z ugotowanego batata, batat na obiad, batat puree
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: