Ratatouille
Ratatouille to potrawa warzywna, która świetnie sprawdzi się na świątecznych stołach. Jak przygotować ratatouille? Poznaj prosty przepis na warzywną zapiekankę!
Ratatouille to pyszna potrawa warzywna, która świetnie sprawdzi się na świątecznych stołach (również wegańskich).
Danie to składa się z bakłażana, papryki, cukinii, pomidora i aromatycznego sosu pomidorowego.
Jak zrobić ratatouille? Poznaj prosty przepis na ratatouille.
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 1 godz min 40 min
Kalorie: 577
Białko: 16 g
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 17 g
Składniki na 1 dużą porcję ratatouille (dla 2 osób):
- Bakłażan 1 średnia sztuka (300 g)
- Papryka żółta 1 średnia sztuka (150 g)
- Papryka zielona 1 średnia sztuka (300 g)
- Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
- Pomidor 2 średnie sztuki (300 g)
- Cebula czerwona 1 duża sztuka (180 g)
- Pomidorowa passata 1,5 szklanki (300 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy lub inny 1 łyżeczka (5 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Syrop klonowy/ z agawy/ daktylowy lub inny 1 łyżka (15 g)
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie ratatouille:
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- W wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera umieść passatę pomidorową, podsmażoną cebulę i syrop klonowy/ z agawy/ daktylowy lub inny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładki sos.
- Wszystkie warzywa umyj i osusz. Bakłażana, cukinię i pomidory (usuń twarde, zielone części z środka) pokrój w średnej grubości plastry, a papryki w prostokąty (usuń niejadalne części).
- W dużym naczyniu żaroodpornym umieść zblendowany sos. Rozprowadź po całym dnie i wyrównaj.
- Następnie naprzemiennie układaj przygotowane warzywa.
- W miseczce umieść oliwę i obrany oraz przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
- Warzywa równomiernie polej przygotowaną oliwą. Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekranika i piecz do miękkości, czyli przez około 1 godz. 30 min.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ratatouille przepis, jak zrobić ratatouille, jak przygotować ratatouille, jak zrobić zapiekankę warzywną, warzywna zapiekanka w kolorowym wydaniu, zapiekanka warzywna wegetariańska, wegańska zapiekanka warzywna przepis, wegańskie przepisy na wigilię, wegańskie przepisy blog, składniki na ratatouille, przygotowanie ratatouille, ratatouille przepis weganski, ratatouille jak zrobić
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: