Najsłynniejsza włoska sałatka z 2 głównych składników

Caprese to najsłynniejsza włoska sałatka. Jest prosta, szybka i naprawdę pyszna! Jak zrobić caprese? Poznaj prosty przepis na sałatkę caprese!
Sałatka caprese to jedno z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych dań kuchni włoskiej. Składa się jedynie z kilku składników: dojrzałych pomidorów, mozzarelli, bazylii i dobrej jakości oliwy z oliwek. Choć często podaje się ją z chrupiącym pieczywem, równie dobrze smakuje bez dodatków. Jest lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca. Caprese doskonale sprawdza się w formie przystawki, lunchu lub lekkiej kolacja, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy organizm potrzebuje prostego, świeżego jedzenia.
Pomidory to jeden z najcenniejszych składników tej sałatki, m.in. zawierają likopen, silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie on nadaje im intensywnie czerwony kolor, a jednocześnie wspiera organizm w neutralizowaniu wolnych rodników. Likopen chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wspiera naturalną ochronę przeciwsłoneczną i opóźnia procesy starzenia skóry. Co ciekawe, jego przyswajalność wzrasta w obecności tłuszczu, dlatego oliwa z oliwek w caprese nie tylko podkreśla smak, ale też wzmacnia wartość odżywczą posiłku.
Pomidory są też źródłem błonnika, który utrzymuje prawidłowe trawienie, oraz bromu pierwiastka, który wpływa uspokajająco i wspiera równowagę układu nerwowego. Zawierają również witaminę C, potas i kwas foliowy, które wspomagają odporność i pracę serca.
Mozzarella to kolejny ważny składnik, który jest lekki, kremowy i o łagodnym smaku. To doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, K), a także witamin z grupy B. Dzięki temu caprese nie tylko syci, ale też dostarcza wartościowe składniki wspierające regenerację i mineralizację kości.
Nie można też pominąć bazylii, która jest nie tylko ozdobą. Jej liście zawierają olejki eteryczne o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych, a także przeciwutleniacze wspierające ochronę komórek.
Przepis na caprese zachwyca prostotą, ale też bogactwem wartości odżywczych. Wystarczy chwila, by przygotować to włoskie danie, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dobrze smakuje w wersji klasycznej, ale można ją też urozmaicić, dodając np. awokado, grillowanego bakłażana lub pestki granatu.
Jak zrobić caprese? Poznaj prosty przepis na sałatkę z pomidorów i mozzarelli!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 392
Białko: 14 g
Węglowodany: 9 g
Tłuszcze: 32 g
Składniki na sałatkę caprese:
- Ser mozzarella w kulce – 1 opakowanie (125 g)
- Pomidor – 1 średnia sztuka (180 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka (3 g)
- Bazylia świeża lub suszona
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie sałatki caprese:

Krok 1: Pomidora umyj, osusz i pokrój w dość grube plastry. Usuń zielone, twarde części z środka. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Ich grubość dostosuj w taki sposób, aby plastrów sera było tyle co plastrów pomidora.

Krok 2: Na talerzu ułóż naprzemienne plastry pomidora i mozzarelli. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżą lub suszoną bazylią.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na sałatkę caprese, jak zrobić sałatkę caprese, jak zrobić caprese, przepis na sałatkę z pomidorów i mozzarelli, przepis na caprese, sałatka caprese z sosem balsamicznym, sałatka caprese przepis, sałatka caprese kalorie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Szybka i bardzo smaczna