jajko skladane przepis

Składane jajko

Domi Zaremba

Składane jajko to prosty i szybki w przygotowaniu oraz dietetyczny posiłek. Jak zrobić składane jajko? Poznaj prosty pomysł na jajka na śniadanie!

Składane jajko, czyli niezwykle popularne w wielu miejscach na świecie “folded egg” to połączenie jajecznicy i omleta z charakterystycznymi marszczeniami. To niezwykle pożywny, wartościowy i pyszny posiłek. Składane jajka zazwyczaj podawane są z pieczywem, awokado i warzywami.
Jajko to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy. Ponadto jajko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Jak zrobić składane jajko? Poznaj prosty przepis na jajka!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 3 min
Kalorie: 100
Białko: 6 g
Węglowodany: 1 g
Tłuszcze: 8 g

Składniki na 1 porcję składanego jajka:

  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Śmietana 12% 1 łyżeczka (10 g)
  • Masło klarowane 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie składanego jajka:

  1. Do naczynia wbij jajko. Dodaj śmietanę i szczyptę soli oraz pieprzu. Ubij do połączenia składników. 
  2. Na patelni umieść masło i odrobinę wody (rozprowadź po całej powierzchni). Doprowadź do mocnego rozgrzania i skwierczenia masła. 
  3. Wlej masę jajeczną na dobrze rozgrzaną patelnię. Zostaw na 15-20 sek. 
  4. Po upływie wskazanego czasu przesuwaj łopatką masę po obwodzie, formując pożądany kształt składanego jajka (kwadratowy, prostokątny lub okrągły). Dodatkowo przechylaj patelnię tak, aby płynną masę zlewać na obwód i doprowadzić do jej ścięcia. Powtarzaj tę czynność, aż do ścięcia większości masy (tylko na środku powinna być lekko mokra)- zajmuje to około 30 sekund. 
  5. Ściętą masę od razu zdejmij z patelni (w całości, tak jak omlet). Przełóż na talerz i złóż na pół.
  6. W razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pomysł na jajka, pomysł na jajka na śniadanie, jajko przepisy, jajka przepisy fit, pomysł na śniadanie z jajek, jajka na śniadanie dieta

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 26 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis