Stek przepis

Stek wołowy

Domi Zaremba

Stek wołowy to prosta potrawa z kawałka mięsa. Jak zrobić stek wołowy? Jak usmażyć stek wołowy? Poznaj prosty przepis na idealny stek!

Stek wołowy to wbrew pozorom bardzo prosty i szybki w przygotowaniu posiłek. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby cieszyć się pysznym i wartościowym posiłkiem.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B. Dodatkowo mięso to charakteryzuje się dość niską zawartością tłuszczu.
Jak przygotować idealny stek? Jakie mięso na stek? Poznaj prosty przepis na stek wołowy z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 393
Białko: 44 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na 1 porcję steku:

  • Polędwica / Rostbef / Antrykot 1 kawałek (200 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie steku:

  1. Mięso wyciągnij z lodówki około 30 min przed przygotowaniem. 
  2. Mięso oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. 
  3. Równomiernie posyp solą jedną stronę mięsa. 
  4. Masło rozgrzej i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Po chwili delikatnie włóż mięso (posoloną stroną do dołu). Po włożeniu mięsa na patelnię nie ruszaj go do momentu przełożenia na drugą stronę. Czas smażenia zależy od grubości kawałka mięsa i pożądanego stopnia wysmażenia-średni czas smażenia: stek krwisty około 1,5-2 min na stronę; średnio krwisty około 2-3 min na stronę; średnio wysmażony około 3-5 min na stronę; dobrze wysmażony 6-8 min na stronę. Przed przewróceniem steku na drugą stronę równomiernie posyp go solą. Przewróć na drugą stronę za pomocą szczypców lub drewnianej łopatki. Nie nakłuwaj mięsa w trakcie smażenia, aby nie straciło smaku i aromatu. 
  5. Po usmażeniu odłóż mięso na talerz na około 5 minut. Po tym czasie dopraw je pieprzem do smaku.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na stek z patelni, jak zrobić stek wołowy przepis, jak smażyć steki wołowe, prosty przepis na idealny stek, stek przepisy, dietetyczny stek, wołowina przepisy stek

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 25 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis