Menu
Przepisy / Śniadanie / Deser / Wigilia i Święta

Świąteczne ciastka owsiane

Świąteczne ciastka owsiane to proste i szybkie w przygotowaniu fit ciasteczka na święta. Jak zrobić świąteczne ciasteczka owsiane? Poznaj nasz prosty przepis!

Nazwałam te owsiane ciasteczka „świątecznymi” ponieważ są z dodatkiem piernikowych przypraw, a te według mnie z niczym się tak nie kojarzą jak właśnie ze świętami.
Świąteczne ciastka owsiane są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zdrowe, pożywne i niezwykle smaczne.
Piernikowe ciasteczka owsiane (szczególnie z rozgrzewającą herbatą lub aromatycznym kompotem) to świetne urozmaicenie magicznych, świątecznych dni. Do przygotowania ciasteczek możesz użyć wybranych przeze mnie przypraw lub możesz je wymienić na przyprawę do piernika.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu świąteczne posiłki i desery, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 386
Białko: 7 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 22 g

Składniki na 1 porcję świątecznych ciastek owsianych (około 10-14 sztuk):

  • Płatki owsiane 2 łyżki (20 g)
  • Śliwka suszona 1 sztuka (8 g)
  • Migdały 20 sztuk (20 g)
  • Mąką pszenna 1 łyżka (10 g)
  • Syrop z agawy 1 łyżka (15 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Soda oczyszczona
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Imbir
  • Pieprz
  • Goździki

Przygotowanie świątecznych ciastek owsianych:

  1. Migdały i suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce umieść płatki owsiane, mąkę, migdały, szczyptę sody oczyszczonej i przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, pieprz, goździki (ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, nie powinno być ich jednak zbyt wiele, aby smak kostek nie był zbyt intensywny- sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy). Wymieszaj. 
  3. Dodaj syrop z agawy, olej i śliwki. Wymieszaj. 
  4. Wykładaj i formuj ciastka (1 łyżeczka na 1 ciastko) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez około 10-15 min. Wyciągnij blachę, gdy ciasteczka będą zarumienione. 
  6. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 29 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Uwielbiam te ciasteczka. Są przepyszne i bardzo szybko się je robi! Odkąd je tu znalazłam przygotowałam je już kilka razy, więc na pewno będą się u mnie pojawiały przez cały rok. Polecam!