Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem sadzonym to proste danie z zielonych szparagów. Jak zrobić zielone szparagi z patelni? Poznaj prosty przepis na zielone szparagi z jajkiem!
Szparagi z jajkiem sadzonym to pomysł na szybki wiosenny posiłek. Zielone szparagi z jajkiem są niskokaloryczne, a przy tym naprawdę pożywne.
Szparagi to bogate źródło witamin: A, z grupy B, C, E i K; składników mineralnych: miedzi, fosforu, manganu, selenu, cynku, żelaza, potasu, magnezu i wapnia oraz błonnika. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, dlatego warto najeść się ich na zapas (zważywszy na to jak krótko trwa na nie sezon).
Jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, licznych składników mineralnych i witamin.
Jak zrobić szparagi z jajkiem? Poznaj prosty przepis na szparagi z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 188
Białko: 10 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: 13 g
Składniki na 1 porcję szparagów z jajkiem sadzonym:
- Szparagi zielone 1/2 średniego pęczka (200 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Olej kokosowy/ Masło klarowane 1 łyżeczka (4 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Bazylia
- Chilli
Przygotowanie szparagów z jajkiem sadzonym:
- Szparagi umyj i osusz. Następnie odetnij twarde końcówki (około 1-2 cm).
- Do głębokiej patelni włóż szparagi i wlej trochę wody (tak, aby szparagi były tylko delikatnie przykryte, czyli na około 1-2 cm wysokości).
- Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na umiarkowanym ogniu do średniej miękkości, czyli przez około 8-10 min. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. W tym czasie przygotuj jajko.
- Na patelni rozgrzej olej. Po chwili ostrożnie wbij jajko (uważaj żeby nie wpadły kawałeczki skorupki). Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do czasu, aż białko jajka będzie ścięte a żółtko zacznie gęstnieć. Zajmuje to około 2-4 min. Gotowe jajko zdejmij z patelni za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki.
- Ugotowane szparagi odcedź i wyłóż na talerz.
- Na szparagach połóż jajko. Polej oliwą i dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz chilli.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pomysł na wiosenny obiad, zielone szparagi z jajkiem, szparagi z jajkiem przepis, jak zrobić szparagi zielone na patelni, przepis na szparagi z patelni, jak przygotować szparagi z jajkiem, potrawy z zielonych szparagów, danie z zielonymi szparagami, przepisy z zielonych szparagów, przepisy z jajkiem na kolacje, przepisy z jajkami sadzonymi, szparagi zielone przepis, szparagi zielone przepisy na obiad, szparagi zielone jak zrobić, szparagi zielone przepis fit, szparagi przepisy wege, szparagi przepisy fit, wiosenne przepisy wegetariańskie, pomysł na szparagi zielone, pomysł na szparagi fit, pomysł na szparagi przepis, szparagi na diecie przepisy, przepisy z zielonymi szparagami, fit przepisy ze szparagami, proste przepisy ze szparagami, szparagi pomysły na obiad, zielone szparagi przepis z jajkiem, zielone szparagi przepis prosty
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: