Twarożek domowy
Twarożek domowy to prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny produkt. Jak zrobić twaróg z mleka i cytryny? Poznaj prosty przepis na twarożek z mleka!
Twarożek domowy to bardzo prosty w przygotowaniu dietetyczny produkt, który w zależności od wybranych dodatków można zjeść na słono lub na słodko.
Domowy twarożek z mleka może być jak klasyczny twaróg, lub po dodaniu jogurtu naturalnego jak aksamitny serek wiejski.
Do jego przygotowania potrzebujesz tylko mleka i soku z cytryny. Można użyć jakiekolwiek mleko krowie (również pasteryzowane i UHT). Z 2 szklanek mleka (400 g) wychodzi około 100 g domowego twarożku.
Twaróg cieszy się sporą popularnością, przede wszystkim dlatego że jest niskoprzetworzonym i naturalnym wyrobem mlecznym o wysokiej wartości odżywczej.
Jak zrobić twarożek z mleka? Poznaj prosty przepis na twaróg z mleka i cytryny!
Czas przygotowania: 8 min + czas studzenia
Kalorie: 101 (w przybliżeniu)
Białko: 7 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 3 g
Składniki na domowy twarożek:
- Mleko 2% 2 szklanki (400 g)
- Sok z cytryny 3 łyżki (15 g)
- Sól / Słodzik bez kalorii opcjonalnie
Przygotowanie domowego twarożku:
Krok 1: Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 2: Mleko umieść w rondelku i postaw na umiarkowanym ogniu. Doprowadź do zagotowania mleka- brzegi powinny zacząć się pienić, a środek bulgotać. Co chwilę mieszaj, aby mleko nie przywierało do dna.
Krok 3: Rondelek z zagotowanym mlekiem zdejmij z ognia. Do mleka wlej cienką strużką sok z cytryny, cały czas mieszając. Przykryj 2 ręcznikami papierowymi (lub czymś innym, co zatrzyma wilgoć). Odstaw rondelek na 30 min, aby twaróg się oddzielił.
Krok 4: Po upływie wskazanego czasu pomału przelej przez durszlak siateczkowy lub przez klasyczny durszlak wyłożony gazą. Jeśli mleko nie uległo skwaszeniu i oddzieleniu to ponownie zagotuj i wlej taką samą ilość soku z cytryny (powtórz wszystkie kroki). Odstaw na około 5 min, aby serwatka całkowicie spłynęła. W twarożku może być delikatnie wyczuwalny cytrynowy smak, więc jeśli chcesz się go pozbyć to przepłucz twarożek wodą i ponownie odstaw do odcedzenia.
Krok 5: Po całkowitym wystudzeniu i odcedzeniu przełóż na talerz. W zależności od tego jaki chcesz uzyskać smak twarożku- opcjonalnie dodaj sól lub słodzik i wymieszaj.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na twaróg domowy, domowy twarożek z mleka, domowy twarożek jak zrobić, domowy twaróg z krowiego mleka, domowy twaróg ze świeżego mleka, twaróg z mleka krowiego, twaróg z mleka uht, twaróg z mleka od krowy, twarożek z mleka pasteryzowanego, twarożek z mleka uht, jak zrobić domowy twarożek z mleka, jak zrobić domowy twaróg, jak zrobić domowy serek, jak zrobić twarożek z mleka krowiego, jak zrobić ser biały z mleka, jak zrobić twaróg z mleka i cytryny, przepis na twarożek z mleka, przepis na biały ser z mleka, jak zrobić twaróg, jak zrobić twarożek w domu
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: