Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to niezastąpiona potrawa świąteczna. Jak zrobić uszka z suszonymi grzybami? Poznaj prosty przepis na uszka z suszonymi grzybami!
Uszka z grzybami to jedno z tych dań, bez których nie wyobrażam sobie świąt.
Nie ma potrawy, która bardziej kojarzy się z Wigilią, niż uszka z grzybami. Najbardziej lubię je jeść w typowo świąteczny sposób, czyli w czerwonym barszczu lub w zupie grzybowej. Chociaż czasami zdarza mi się również jeść je tylko z odrobiną masła i soli.
Uszka z grzybami są bardzo proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Warto je przygotować wcześniej i zamrozić. Instrukcje jak prawidłowo to zrobić znajdziesz w poniższym przepisie.
Jak zrobić uszka? Poznaj prosty przepis na uszka wigilijne!
Czas przygotowania: 25 min + czas moczenia grzybów
Kalorie: 310
Białko: 8 g
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na uszka z grzybami (około 25-30 sztuk):
- Grzyby suszone mix 1,5 garści (15 g)
- Cebula 1 mała sztuka (30 g)
- Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
- Olej 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie uszek z grzybami:
Krok 1: Suszone grzyby umieść w naczyniu i zalej wrzątkiem. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej kilka cm ponad zawartość naczynia. Odstaw na około 30 min. Następnie ugotuj grzyby do miękkości (w tej samej wodzie), czyli przez około 10-15 min.
Krok 2: Grzyby odcedź i bardzo drobno pokrój (im drobniejszy farsz, tym łatwiej lepić uszka). Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Po chwili wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj grzyby. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Pod koniec zwiększ ogień, aby nieco mocniej podsmażyć cebulę i grzyby. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem (dopraw dość mocno, aby uszka miały odpowiedni smak). Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 3: Zagotuj około 50-100 ml wody i odstaw na 2 min. W miseczce umieść mąkę oraz resztę oleju. Dolewaj po odrobinie gorącej wody– wodę dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Ciasto najpierw mieszaj i wyrabiaj łyżką, a później ręcznie aż będzie gładkie i elastyczne. Miseczkę z gotowym ciastem przykryj ścierką i odstaw na 10-20 min. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto na delikatnie obsypany mąką blat. Ciasto cienko rozwałkuj (około 1-2 mm grubości). Powykrawaj z ciasta małe krążki np. kieliszkiem do szampana.
Krok 4: Na środek każdego krążka połóż porcję farszu i zlep uszka– złóż na pół (lekko naciągając ciasto), zagnieć boki i połącz oraz zgnieć ze sobą przeciwległe rogi. Aby ciasto lepiej się sklejało warto zwilżyć niewielką ilością wody miejsca zlepień.
Krok 5: MROŻENIE– Jeśli chcesz zamrozić uszka i zjeść je innego dnia to od razu po ich ulepieniu ułóż je na lekko oprószoną mąką deskę, pozostawiając między każdą sztuką małą przerwę aby się nie zlepiły. Następnie deskę na której ułożone są uszka umieść w zamrażalniku na około 1 godzinę. Po upływie wskazanego czasu uszka możesz przełożyć do woreczka lub pojemnika i ponownie umieścić w zamrażalniku.
Krok 6: Uszka (od razu po przygotowaniu lub mrożone) gotuj małymi partiami, czyli po kilka sztuk: w rondelku zagotuj lekko osoloną wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej około 5 razy więcej, niż partia gotowanych uszek. Uszka wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 1 minutę po ich wypłynięciu. Następnie wyciągaj je za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 7: Zjedz od razu po przygotowaniu lub odgrzane po wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: uszka wigilijne, uszka do barszczu, uszka przepis, uszka wigilijne przepis, przepis na uszka, przepis na uszka do barszczu, przepis na uszka z suszonymi grzybami, prosty przepis na uszka, prosty przepis na ciasto na uszka, uszka z suszonymi grzybami przepis, jak zrobić uszka, jak zrobić uszka z grzybami na wigilię, jak zrobić uszka do barszczu czerwonego, jak zrobić uszka z grzybami, jak przygotować uszka do zamrożenia, przepisy na święta bożego narodzenia, wegańskie przepisy na święta
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z Rogaliki z kapustą i grzybami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: