Zakwas z buraków przepis

Zakwas z buraków

Domi Zaremba

Zakwas z buraków to zdrowy płyn, który powstaje w procesie fermentacji buraków. Jak przygotować zakwas z buraków? Poznaj prosty przepis na zakwas z buraków!

Zakwas z buraków to ciemnofioletowy, niezwykle zdrowy płyn, który powstaje w procesie frementacji buraków.
Zakwas z buraków można pić w czystej lub rozcieńczonej formie oraz użyć do przygotowania barszczu czerwonego.
Zakwas buraczany ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.  Dodatkowo pozytywnie wpływa na unormowanie poziomu ciśnienia we krwi.
Jak zrobić zakwas z buraków? Poznaj prosty przepis na zakwas buraczany!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min + czas fermentacji
Kalorie: 12 w 100 ml
Białko: <1 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: <1 g

Składniki na 1 litrowy słoik zakwasu z buraków:

  • Burak 2-4 średnie sztuki (400 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Liść laurowy 1 sztuka
  • Pieprz 3 ziarenka
  • Ziele angielskie 2 ziarenka
  • Woda (filtrowana, przegotowana lub mineralna) około 600 ml

Przygotowanie zakwasu z buraków:

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (np. w dość grube półplastry).
  2. Ząbki czosnku obierz i przekrój wzdłuż na pół.
  3. Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) litrowy słoik z zakrętką (możesz użyć małej glinianej/porcelanowej beczki lub garnka, a na górze umieścić dnem do góry talerzyk z obciążeniem). 
  4. Przygotuj zalewę: w naczyniu umieść około 600 ml wody w temperaturze pokojowej (filtrowana, przegotowana lub mineralna) i 1 łyżeczkę soli kamiennej do przetworów (możesz użyć soli jodowanej, ale sól kamienna ma więcej minerałów). Mieszaj, aż do rozpuszczenia soli.
  5. Na dno naczynia wyłóż liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego i czosnek. 
  6. Buraki umieść w naczyniu i zalej wodą z solą. Zalewa powinna w całości przykryć buraki. Lekko potrząśnij naczyniem, aby woda wszędzie dotarła. 
  7. Na naczynie nałóż dekielek (lub talerzyk). Odstaw w zaciemnione miejsce o temperaturze pokojowej.
  8. Zakwas będzie gotowy po około 5-10 dniach (im dłużej, tym będzie bardziej intensywny w smaku). Gotowy zakwas odcedź i użyj do przygotowania barszczu lub wypij w czystej lub rozcieńczonej formie. 
  9. Odcedzony zakwas możesz przelać do słoiczka i zamknięty przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zakwas z buraków przepis, zakwas z buraków do picia, przepis na zakwas z buraków, przepis na zakwas z buraków na barszcz, przepis na zakwas z buraków do barszczu, przepis na zakwas buraczany, przepis na zakwas buraczany na barszcz wigilijny, przepis na zakwas z buraka czerwonego, jak zrobić zakwas z buraków, jak zrobić zakwas z buraków na barszcz, jak przygotować zakwas z buraków, jak zrobić zakwas z buraków na wigilię, zakwas z buraków krok po kroku, zakwas z buraków przepis z zdjęciami, zakwas z buraków jak zrobić, zakwas z buraków do czego, przepisy z buraków na wigilię

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 12 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis