Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to zdrowy płyn, który powstaje w procesie fermentacji buraków. Jak przygotować zakwas z buraków? Poznaj prosty przepis na zakwas z buraków!
Zakwas z buraków to ciemnofioletowy, niezwykle zdrowy płyn, który powstaje w procesie frementacji buraków.
Zakwas z buraków można pić w czystej lub rozcieńczonej formie oraz użyć do przygotowania barszczu czerwonego.
Zakwas buraczany ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Dodatkowo pozytywnie wpływa na unormowanie poziomu ciśnienia we krwi.
Jak zrobić zakwas z buraków? Poznaj prosty przepis na zakwas buraczany!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 5 min + czas fermentacji
Kalorie: 12 w 100 ml
Białko: <1 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: <1 g
Składniki na 1 litrowy słoik zakwasu z buraków:
- Burak 2-4 średnie sztuki (400 g)
- Czosnek 4 ząbki (20 g)
- Liść laurowy 1 sztuka
- Pieprz 3 ziarenka
- Ziele angielskie 2 ziarenka
- Woda (filtrowana, przegotowana lub mineralna) około 600 ml
Przygotowanie zakwasu z buraków:
- Buraki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (np. w dość grube półplastry).
- Ząbki czosnku obierz i przekrój wzdłuż na pół.
- Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) litrowy słoik z zakrętką (możesz użyć małej glinianej/porcelanowej beczki lub garnka, a na górze umieścić dnem do góry talerzyk z obciążeniem).
- Przygotuj zalewę: w naczyniu umieść około 600 ml wody w temperaturze pokojowej (filtrowana, przegotowana lub mineralna) i 1 łyżeczkę soli kamiennej do przetworów (możesz użyć soli jodowanej, ale sól kamienna ma więcej minerałów). Mieszaj, aż do rozpuszczenia soli.
- Na dno naczynia wyłóż liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego i czosnek.
- Buraki umieść w naczyniu i zalej wodą z solą. Zalewa powinna w całości przykryć buraki. Lekko potrząśnij naczyniem, aby woda wszędzie dotarła.
- Na naczynie nałóż dekielek (lub talerzyk). Odstaw w zaciemnione miejsce o temperaturze pokojowej.
- Zakwas będzie gotowy po około 5-10 dniach (im dłużej, tym będzie bardziej intensywny w smaku). Gotowy zakwas odcedź i użyj do przygotowania barszczu lub wypij w czystej lub rozcieńczonej formie.
- Odcedzony zakwas możesz przelać do słoiczka i zamknięty przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zakwas z buraków przepis, zakwas z buraków do picia, przepis na zakwas z buraków, przepis na zakwas z buraków na barszcz, przepis na zakwas z buraków do barszczu, przepis na zakwas buraczany, przepis na zakwas buraczany na barszcz wigilijny, przepis na zakwas z buraka czerwonego, jak zrobić zakwas z buraków, jak zrobić zakwas z buraków na barszcz, jak przygotować zakwas z buraków, jak zrobić zakwas z buraków na wigilię, zakwas z buraków krok po kroku, zakwas z buraków przepis z zdjęciami, zakwas z buraków jak zrobić, zakwas z buraków do czego, przepisy z buraków na wigilię
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: