Nikt nie traktuje tego składnika poważnie… Dopóki nie sprawdzi, co potrafi w zupie
Zupa z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem to prosta zupa fit. Jak zrobić zupę z ogórków konserwowych? Poznaj przepis na dietetyczną zupę!
Z ogórków konserwowych zazwyczaj powstają sałatki, sosy albo przekąski do obiadu. Ale kiedy trafią do garnka, dzieje się coś zdumiewającego. Zupa z ogórków konserwowych to pomysł, który brzmi niecodziennie, a smakuje tak dobrze, że po pierwszej łyżce trudno uwierzyć, że powstała z tak prostych składników. Ma lekko kwaskowaty, delikatnie słodki i przyjemnie aromatyczny smak, który różni się od klasycznej ogórkowej z kiszonych ogórków, ale wcale jej nie ustępuje.
Ogórki konserwowe są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dostarczają błonnik oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, C i K. Zawierają również potas, który pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Dodatek ziemniaka i marchewki nadaje zupie kremową konsystencję oraz wzbogaca ją węglowodanami, beta-karotenem i witaminą A, czyli składnikami, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie skóry i wzroku.
Jogurt naturalny powoduje, że całość staje się delikatniejsza i bardziej kremowa, a przy tym dodaje porcję białka i wapnia. Oliwa z oliwek dostarcza zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i podkreśla smak warzyw.
To idealny przykład, że kulinarne eksperymenty mogą kończyć się sukcesem. Zupa z ogórków konserwowych jest lekka, sycąca i intrygująca w smaku. Wystarczy spróbować raz, by przekonać się, że ten nieoczywisty składnik może zaskoczyć bardziej niż niejeden klasyczny przepis.
Jak zrobić zupę z ogórków konserwowych? Poznaj prosty przepis na zupę z ogórków konserwowych!
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 215
Białko: 6 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 8 g
Składniki na zupę z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem:
- Ogórki konserwowe – 6-8 średnich sztuk (120 g)
- Ziemniak – 1 mała sztuka (80 g)
- Marchew – 1 mała sztuka (80 g)
- Jogurt naturalny 3% – 2 łyżki (50 g)
- Bulion warzywny – 1 kostka (10 g) / 500 ml domowego bulionu
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie zupy z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem:

Krok 1: Ziemniaka i marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2: W garnku w którym przygotujesz zupę rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć kostki ziemniaka oraz marchewki i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 3: Zalej warzywa bulionem warzywnym lub odpowiednią ilością wody (według zaleceń znajdujących się na opakowaniu kostki) i wrzuć rozdrobnioną kostkę bulionową. Gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości, czyli przez kilka minut.

Krok 4: Zdejmij zupę z ognia, dodaj pokrojone w kostkę ogórki i delikatnie wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jogurt z odrobiną soli, a następnie wlej go do zupy, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 5: Nałóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa z ogórków konserwowych, dietetyczna zupa ogórkowa, zupa ogórkowa bez mięsa, prosta zupa ogórkowa przepis, fit zupa ogórkowa, pomysł na obiad szybki, pomysł na dietetyczny obiad bez mięsa, jak ugotować zupę ogórkową krok po kroku
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: