Żurek
Żurek to tradycyjna polska zupa wielkanocna. Jak przygotować żurek z jajkiem? Poznaj prosty przepis na żurek wielkanocny z jajkiem!
Żurek to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru zagęszczanego zakwasem, zazwyczaj z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak.
Żurek to specjalność kuchni polskiej. Nie jest jasno określona różnica między żurkiem i żurem a barszczem białym. Dużo zależy od regionu i tradycji, ale zazwyczaj spotykam się z rozgraniczeniem w którym żurek określa się jako zabielany śmietaną, w przeciwieństwie do żuru.
Żurek najlepiej przygotować z domowego zakwasu na żurek, ale można też użyć sklepowej wersji.
Do przygotowania żurku niezbędny jest również wywar warzywny, który można przygotować nawet kilka dni wcześniej.
Jak przygotować żurek? Poznaj prosty przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min + czas przygotowania bulionu
Kalorie: 550
Białko: 21 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 42 g
Składniki na żurek:
- Zakwas na żurek domowy (sprawdź przepis) lub sklepowy około 1/2 szklanki (100 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Frankfuterki 2 sztuki (60 g)
- Boczek 1 plaster (10 g)
- Śmietana 30%1/4 małego opakowania (50 g)
- Chrzan tarty 2 łyżeczki (20 g)
- Majeranek
- Sproszkowany czosnek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Bulion warzywny (sprawdź przepis)
- Marchew 1 średnia sztuka (90 g)
- Seler 1 kawałek (90 g)
- Pietruszka 1 średnia sztuka (80 g)
- Por 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Natka pietruszki 1 mały pęczek (10 g)
- Lubczyk
- Sól
- Woda
Przygotowanie żurku:
- Przygotuj bulion warzywny (sprawdź przepis).
- Jajko ugotuj na twardo (sprawdź przepis).
- Frankfuterki pokrój w plasterki.
- Boczek pokrój w kostkę.
- W rondelku umieść frankfurterki i boczek. Podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Wlej bulion i podgrzej.
- Następnie wlej zakwas na żurek i dodaj ziele angielskie oraz 1 liść laurowy. Dopraw do smaku solą, sproszkowanym czosnkiem i majerankiem.
- Gotuj przez chwilę, aby doprowadzić do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę oraz chrzan. Wymieszaj.
- Jajko obierz i przekrój na pół.
- Przełóż na talerz i na górze połóż jajko.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: żurek na zakwasie, żurek wielkanocny przepis, żurek z jajkiem przepis, żurek z jajkiem kalorie, żurek z jajkiem kcal, zupa żurek z jajkiem przepis, przepis na świąteczny żurek z jajkiem, jak przygotować żurek z zakwasu, jak przygotować żurek wielkanocny, jak zrobić żurek z zakwasu, jak zrobić żurek domowy, jak zrobić żurek przepis, przepis jak zrobić żurek na zakwasie, prosty przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą, przepis na dobry żurek z kiełbasą i jajkiem, przepis na żurek składniki, zupa wielkanocna żurek, jak zrobić dobry żurek z jajkiem, przepis na żurek wielkanocny z chrzanem, dietetyczny żurek wielkanocny, żurek w wersji fit, żurek kalorie białko, jak zrobić fit żurek, żurek fit przepis, dietetyczny żurek przepis, dietetyczne przepisy na święta wielkanocne, fit przepisy na święta wielkanocne, przepis na żurek inaczej
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: