Ryżowe pierożki z jaglano-bananowym nadzieniem
Ryżowe pierożki z jaglano-bananowym nadzieniem to fit posiłek na słodko. Jak zrobić pierożki ryżowe na słodko? Poznaj prosty przepis na pierożki ryżowe z kaszą!
Ryżowe pierożki z jaglano-bananowym nadzieniem to prosty i szybki w przygotowaniu wegański posiłek na słodko. Pierożki ryżowe z kaszą jaglaną i bananem idealnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub zdrowy obiad.
Kasza jaglana posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. To cenne źródło m.in. fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu oraz witaminy B1. Dodatkowo jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm.
Banany to bogate źródło wielu witamin: A, z grupy B, C, E i K oraz składników mineralnych: fosforu, magnezu, potasu i wapnia oraz błonnika.
Jak zrobić ryżowe pierożki z bananem? Poznaj prosty przepis na ryżowe pierożki na słodko!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 408 (1 sztuka- 204 kcal)
Białko: 9 g (1 sztuka- 5 g)
Węglowodany: 83 g (1 sztuka- 42 g)
Tłuszcze: 6 g (1 sztuka- 3 g)
Składniki na 1 porcję ryżowych pierożków z jaglano-bananowym nadzieniem- 2 pierożki:
- Papier ryżowy 2 sztuki (20 g)
- Kasza jaglana ze smażonym bananem (sprawdź przepis)
- Kasza jaglana 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
- Banan 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej kokosowy lub inny 1 łyżeczka (5 g)
- Syrop klonowy lub inny 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie ryżowych pierożków z jaglano-bananowym nadzieniem:
- Przygotuj kaszę jaglaną ze smażonym bananem (sprawdź przepis).
- Do naczynia o średnicy większej niż średnica papieru (np. płaska miska lub patelnia itp.) nalej letnią wodę na wysokość około 2-3 cm. Wody musi być tyle, aby łatwo można w niej było zanurzyć papier. Włóż papier i zanurz go na około 10-20 sekund w wodzie (w zależności od papieru i temperatury wody). Papier zbyt słabo namoczony będzie łamliwy i sztywny podczas zwijania, a rozmoczony będzie się rozpadał. Potrzebna jest obserwacja i wyczucie, jak reaguje papier (czasami zdarza się, że wystarczy tylko kilka sekund moczenia). Każdy papier namaczaj osobno.
- Namoczony papier przełóż na płaską powierzchnię np. deskę do krojenia lub talerz. Na środku umieść część przygotowanego jaglano-bananowego nadzienia. Ilość kaszy dostosuj w taki sposób, aby była proporcjonalnie podzielona na ilość użytych papierów. Boki papieru załóż do środka, tak aby nadzienie było szczelnie “zamknięte”.
- W ten sam sposób przygotuj pozostałe pierożki.
- Przełóż na talerz i polej syropem.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pierożki ryżowe jak zrobić, pierożki z papieru ryżowego, pierożki ryżowe z czym zjeść, kasza jaglana na słodko przepisy, pierożki ryżowe na słodko, jak zrobić ryżowe pierożki na słodko, jak zrobić ryżowe pierożki z kaszą jaglaną, z czym zrobić pierożki ryżowe, przepisy z papieru ryżowego, co zrobić z papieru ryżowego, do czego użyć papier ryżowy, co przygotować z papieru ryżowego, papier ryżowy przepisy, papier ryżowy pomysły, papier ryżowy przepisy na słodko, kasza jaglana przepisy, kasza jaglana przepisy na słodko, ciekawe przepisy z kaszy jaglanej, kasza jaglana na diecie odchudzającej
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: