Jak słodziki mogą pomóc w redukcji spożycia cukru?

Jak słodziki mogą pomóc w redukcji spożycia cukru?

Domi Zaremba

Obecnie coraz częściej zwracamy uwagę na dietę i zdrowie. Wśród składników, których spożycie chcemy ograniczyć najczęściej wymienia się właśnie cukier. Jednak jak pokazują badania, nadal jemy go za dużo, a co gorsze, z roku na rok coraz więcej. Czy substancje słodzące, które nie dostarczają kalorii, a nadają słodki smak posiłkom, mogą stanowić alternatywę dla cukru? Czy da się nimi zastąpić cukier?

Cukier – jak wpływa na zdrowie i ile go spożywamy?

Ograniczenie spożycia cukru jest jednym z najczęściej podejmowanych wyzwań w codziennej diecie. W niewielkich ilościach stanowi zastrzyk energii, ale wiemy, że jego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko chorób dietozależnych takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca i próchnica.

Jak wskazują dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS, 2021), przeciętnie Polacy spożywają nawet 42 kg cukru na osobę, rocznie. Wartość ta obejmuje zarówno cukier dodawany bezpośrednio do potraw i napojów, jak i ten zawarty w produktach spożywczych, takich jak słodycze, napoje gazowane, przetwory mleczne czy słodkie pieczywo cukiernicze. Dodatkowo na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się wzrost spożycia cukru. Dla porównania w 2010 roku przeciętne spożycie cukru wynosiło około 37 kg na osobę, rocznie, co oznacza wzrost średnio o 5 kg w ciągu dekady.

Słodziki a cukier – podstawowe różnice

Słodziki to substancje, naturalne lub syntetyczne, które nadają potrawom i napojom słodki smak. W tym aspekcie działają podobnie jak cukier, jednakże substancje słodzące zazwyczaj mają znacznie mniej kalorii lub nie mają ich wcale. Do słodzików naturalnych zaliczamy m.in. stewię, erytrytol i ksylitol, natomiast do syntetycznych – aspartam, sacharynę i sukralozę.

Bardzo istotną różnicą pomiędzy słodzikami a cukrem jest ich wpływ na poziom glukozy we krwi. Słodziki mają zazwyczaj niski lub zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi i nie zaburzają krzywej glikemii. Potencjalnie mogą być bezpieczniejszym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Czy warto spożywać słodziki?

Potencjalnie wiemy, że słodziki są mniej kaloryczne. Jednakże jak to jest naprawdę? Czy faktycznie są dobrą alternatywą dla cukru?

Aby obiektywnie odpowiedzieć na to pytanie, warto podkreślić, że nasza dieta i cele jakie sobie wyznaczamy stanowią cenną wskazówkę w kwestii tego czy warto włączyć słodziki. Potencjalnie substancje słodzące mają wiele zalet, które przemawiają na ich korzyść. Wśród tych najważniejszych warto wymienić:

1. Zmniejszenie kaloryczności diety: jedną z podstawowych zalet słodzików jest to, że pozwalają one na zmniejszenie kaloryczności dań i napojów. Na przykład aspartam jest około 200 razy słodszy od cukru i nie dostarcza kalorii wcale. Do uzyskania tego samego poziomu słodyczy potrzeba go znacznie mniej, dzięki czemu możemy potencjalnie zaoszczędzić nawet kilkaset kalorii w ciągu dnia.

2. Brak wpływu na poziom cukru we krwi: słodziki dzięki temu, że nie są trawione w świetle przewodu pokarmowego, nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Jest to korzystne dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Wprowadzenie słodzików do diety może pomóc w lepszej kontroli poziomu cukru, co jest kluczowe dla zarządzania chorobą i unikania jej powikłań. Jest to także cecha, która potencjalnie może ułatwić redukcję masy ciała.

3. Ochrona zębów: cukry proste, w tym cukier dodany, czyli sacharoza, stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii obecnych w jamie ustnej. Z kolei słodziki, takie jak ksylitol, nie tylko nie powodują próchnicy, ale mogą również mieć działanie bakteriostatycznie, wspierając zdrowie jamy ustnej.

Słodziki a cukier – jak dokonać zamiany w diecie?

  1. Czytaj etykiety – to podstawa zasada każdej zdrowej diety! Ważne jest, aby świadomie wybierać produkty. Zaleca się, aby wybierać te o możliwie krótkim składzie. Jeśli chcemy unikać cukru, warto szukać produktów z dopiskiem „zero” lub „bez cukru”. Produkty te będą miały albo cukry naturalnie obecne w żywności np. cukier z owoców lub właśnie słodziki.
  2. Zachowa umiar! Substancje słodzące są kuszącą alternatywą – są słodkie, a nie są kaloryczne. Pamiętaj jednak, że substancje słodzące należy wprowadzać stopniowo i w umiarkowanych ilościach. Niektóre słodziki w nadmiarze mogą mieć efekt przeczyszczający!
  3. Eksperymentowanie w kuchni – jeśli przygotowujesz domowe słodycze czy wypieki, testuj różne słodziki. Niektóre np. ksylitol doskonale nadają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można więc z nim przygotować domowe ciasteczka czy wykorzystać do słodzenia kawy i herbaty,

Podsumowując, w dylemacie słodki a cukier, każdy samodzielnie powinien znaleźć rozwiązanie dla siebie. Kluczowa jest ocena sytuacji i wyznaczonych celi. Słodziki mogą być skutecznym narzędziem w redukcji spożycia cukru, oferując słodki smak bez dodatkowych kalorii. Wprowadzenie słodzików do diety może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi, ochronie zębów i redukcji spożycia kalorii. Kluczowe jest jednak umiarkowane i świadome stosowanie słodzików. W końcu właśnie dzięki świadomemu podejściu do diety, możemy cieszyć się jej słodkim smakiem.


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis