Amerykańskie placki pancakes

Domi Zaremba
Amerykańskie placki pancakes przepis

Amerykańskie placki pancakes to proste i szybkie w przygotowaniu fit danie na słodko. Jak zrobić pancakes? Poznaj prosty przepis na pankejki!

Placuszki w stylu amerykańskim to jedno z najbardziej lubianych śniadań w nowoczesnej odsłonie. Są delikatne, puszyste i przyjemnie sycące, a do tego wyjątkowo proste w przygotowaniu. Choć przypominają naleśniki, bliżej im do małych placuszków, które świetnie smakują na ciepło i na zimno. To dobry wybór na śniadanie, ale sprawdzą się też na obiad czy szybką przekąskę w ciągu dnia.

Ich największą zaletą jest uniwersalność, ponieważ można je podawać na wiele sposobów. Z miodem, owocami, masłem orzechowym, jogurtem naturalnym albo syropem klonowym. Każda wersja smakuje inaczej i pozwala dopasować danie do swoich potrzeb i nastroju. W tej lekkiej wersji pancakes bazują na prostych składnikach, które pozytywnie wpływają na organizm i wspierają zdrowe odżywianie.

Mąka pszenna to źródło węglowodanów, które dostarczają energię potrzebną na dobry początek dnia. Zawiera także niewielkie ilości witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Jajka wzbogacają placuszki w wysokiej jakości białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, które wpływają korzystnie na kondycję skóry, układ odpornościowy i wzrok. Dodatkowo obecność luteiny i zeaksantyny wspiera oczy.

Zamiast cukru wykorzystałam erytrytol, naturalny słodzik o niemal zerowej kaloryczności. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi i jest bezpieczny dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Dzięki temu pancakes stają się zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych wypieków, nie tracąc nic ze swojej przyjemnej słodyczy i miękkości.

To przepis na pancakes, który łatwo zapamiętać, szybko przygotować i jeszcze szybciej pokochać. Idealny dla tych, którzy szukają zdrowszych opcji bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.
Jak zrobić pancakes? Poznaj prosty przepis na pancakes!


Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 366
Białko: 13 g
Węglowodany: 54 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na amerykańskie placki pancakes (około 5 sztuk):

  • Mąka pszenna – 7 łyżek (70 g)
  • Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
  • Mleko 2% – 3 łyżki (30 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (4 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
  • Soda – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól

Przygotowanie amerykańskich placków pancakes:

Amerykańskie placki pancakes przepis

Krok 1: Jajko wbij do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera i delikatnie je ubij za pomocą miksera lub trzepaczki kuchennej.

Amerykańskie placki pancakes przepis

Krok 2: Dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki: mąkę, sodę, słodzik i szczyptę soli. Cały czas mieszaj, aż do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej, ale dosyć gęstej konsystencji. Ciasto odstaw na chwilę, aby zgęstniało.

Amerykańskie placki pancakes przepis

Krok 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj po całej powierzchni patelni niewielkie ilości masła, aby wysmażyć po kilka placków (1 duża łyżka masy na 1 placek). Smaż placki do uzyskania delikatnie złotego koloru, czyli po około 2-3 min na stronę. Odwracaj na drugą stronę dopiero w momencie, gdy ciasto stężeje i na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Gotowe placki przekładaj na talerz.

Amerykańskie placki pancakes przepis

Krok 4: Zjedz od razu po przygotowaniu.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: fit pancake, prosty przepis na pancake, przepis na pancake, pancake przepis prosty, przepis na amerykańskie naleśniki, przepis na fit pancake, sprawdzony przepis na pancake fit, przepis na dietetyczny pancake, przepis na dietetyczne placki amerykańskie, jak zrobić amerykański pancake, jak zrobić pancake, ciasto na pancake fit, pancakes przepis dla 1 osoby, pancakes puszyste jak zrobić, pancakes fit przepis, pancakes przepis kalorie, pancakes przepis i kcal, pankejki przepis, placuszki przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

4.9 58 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Sabina

Mnie się super sprawdza!

Bartosz

Polecam dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej, dzięki temu będą bardziej puszyste

Wojciech

nie jest to najlepsze co jadłem ale na czas przygotowania super

Marta

I przede wszystkim w tej kaloryczności. Na mojej redukcji to wybawienie, szczególnie jak jem je ze skyrem

Nieznany kot

No średni ten przepis

IMG20240102083451
Oliwia

Mmmm…. Pycha!

Wcześniejszy wpis Następny wpis