Makaron z tofu w sosie pomidorowym

Makaron z tofu w sosie pomidorowym to proste i szybkie w przygotowaniu danie wegańskie. Jak zrobić wegański sos do makaronu? Poznaj przepis na makaron z tofu!
Makaron z tofu w sosie pomidorowym to szybki, a jednocześnie wyjątkowo sycący obiad z tofu, który sprawdzi się zarówno w dni pełne pośpiechu, jak i wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś prostego, domowego i bez mięsa. To danie z makaronem nie tylko dobrze smakuje, ale też dostarcza organizmowi cenne składniki odżywcze, więc pomaga zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę.
Tofu, główny składnik potrawy, to popularny produkt roślinny wytwarzany z mleka sojowego. Powstaje poprzez jego koagulację i sprasowanie, dzięki czemu posiada zwartą konsystencję, doskonałą do wielu dań. Tofu jest lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w dobrze przyswajalne białko, więc to idealny produkt nie tylko dla wegan i wegetarian, ale też dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Zawiera też żelazo, wapń i izoflawony, czyli roślinne związki wspierające zdrowie układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego.
Sos pomidorowy, którym otulone jest tofu, możesz przygotować na bazie passaty, zarówno domowej, jak i tej ze sklepu. Warto wybierać wersje bez zbędnych dodatków i konserwantów. Pomidory to bogactwo likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, który wspomaga odporność i korzystnie wpływa na kondycję skóry.
Połączenie soczystego sosu, ugotowanego makaronu al dente i delikatnie przyprawionego tofu daje efekt kremowego, aromatycznego dania z makaronu, która może zaskoczyć nawet zagorzałych miłośników klasycznych dań z mięsem. Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad z makaronem, który będzie prosty, lekki i pożywny, to ten przepis świetnie sprawdzi się w Twoim menu.
Jak zrobić makaron z tofu? Poznaj prosty przepis na spaghetti z tofu i sosem pomidorowym!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 420
Białko: 25 g
Węglowodany: 65 g
Tłuszcze: 13 g
Składniki na makaron z tofu w sosie pomidorowym:
- Makaron (najlepiej spaghetti) – 1 porcja (50 g)
- Tofu naturalne lub wędzone – 1/2 opakowania (100 g)
- Sos pomidorowy passata – niecała 1 szklanka (200 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Suszona bazylia
Przygotowanie makaronu z tofu w sosie pomidorowym:

Krok 1: Wskazówki jak ugotować makaron. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Krok 2: Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 3: Następnie dodaj sos pomidorowy i odcedzone oraz rozgniecione widelcem tofu. Smaż na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj.

Krok 4: Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj.

Krok 5: Na talerz wyłóż odcedzony makaron i sos pomidorowy z tofu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: makaron z tofu przepis, jak zrobić spaghetti z tofu, przepis na spaghetti z tofu, spaghetti z tofu przepis, makaron w sosie pomidorowym, makaron z tofu jak zrobić, jak przygotować spaghetti z tofu, jak zrobić makaron z tofu, tofu z passata pomidorowa, makaron passata tofu, tofu passata przepis, makaron w sosie pomidorowym
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Ekstra przepis. Dodałbym tylko czosnek oraz zioła prowansalskie.
Najbardziej lubię takie proste i szybkie przepisy 🙂