Bananowe lody czekoladowo-orzechowe
Bananowe lody czekoladowo-orzechowe są proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Jak zrobić domowe lody czekoladowe? Poznaj przepis na bananowe lody czekoladowe!
Bananowe lody czekoladowo-orzechowe to świetny pomysł na pyszny i przede wszystkim zdrowy deser z banana. Domowe lody bananowe doskonale sprawdzą się również jako ciekawy dodatek do słodkich posiłków np. ciast, nocnych owsianek czy gofrów.
Moje lody bananowe mają intensywnie czekoladowy i orzechowy smak. Przygotowałam je z masłem orzechowym z kawałkami orzechów i bardzo podobał mi się ten delikatnie chrupiący efekt…
Kakao jest skarbnicą antyutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Ziarna kakaowca są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Masło orzechowe to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Jeśli lubisz proste desery o smaku czekolady i orzechów – sprawdź przepis na domowy budyń czekoladowo-orzechowy.
Jak zrobić lody czekoladowe bez jajek? Poznaj prosty przepis na lody z masłem orzechowym!
Czas przygotowania: 5 min + czas mrożenia
Kalorie: 335
Białko: 7 g
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 16 g
Składniki na bananowe lody czekoladowo-orzechowe:
- Banan 1 duża sztuka (120 g)
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Kakao gorzkie 1 łyżka (10 g)
- Czekolada gorzka 85% 2 kostki (10 g)
Przygotowanie bananowych lodów czekoladowo-orzechowych:
Krok 1: Banana umyj, obierz i pokrój w około 1 cm plasterki. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy. Plasterki rozłóż na papierze do pieczenia (zachowaj odstępy między każdym kawałkiem). Przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia. Włóż do zamrażalnika na około 2 godziny. Jeśli plasterki banana będą dłużej w zamrażalniku to zbyt mocno się zamrożą i może być ciężko je zblendować.
Krok 2: Około 10 min przed wyjęciem plasterków rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej tzn. przygotuj dwie miseczki – większą i mniejszą. Mniejsza miseczka powinna mieć tylko nieco mniejszą średnicę, tak aby można ją było włożyć w większą i żeby boki opierały się na ściankach. Nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść połamaną w mniejsze kawałki czekoladę (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby nie dotykała dna mniejszego naczynia). Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą, tak aby para wodna je podgrzewała. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Krok 3: W pojemniku do blendera umieść zamrożone plasterki, masło orzechowe, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 4: Przełóż do wygodnego naczynia.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: lody bananowe przepis, lody bananowe z kakao, domowe lody bananowe fit, domowe lody bananowe bez maszynki, domowe lody bananowe przepis, domowe lody czekoladowe z kakao, domowe lody czekoladowe przepis, lody orzechowe przepis, lody czekoladowe przepis, lody czekoladowe przepis domowy, lody domowe przepis bez jajek, jak zrobić lody czekoladowe z kakao, jak zrobić lody czekoladowe bez jajek, jak zrobić lody czekoladowe bez śmietany, jak zrobić lody bananowe, zdrowy deser z bananów i kakao, lody z banana i masła orzechowego, jak zrobić domowe lody czekoladowe, jak zrobić domowe lody orzechowe, jak zrobic w domu lody bananowe
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: