barszcz na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Domi Zaremba

Barszcz czerwony na zakwasie to prosta zupa świąteczna. Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie z buraków? Poznaj prosty przepis na barszcz na zakwasie!

Barszcz czerwony na zakwasie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Idealnie smakuje sam lub z różnymi dodatkami np. uszkami czy pasztecikami.
Barszcz na zakwasie jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszny. Jego smak i aromat są niezwykle intensywne.
Zakwas buraczany ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.  Dodatkowo pozytywnie wpływa na unormowanie poziomu ciśnienia we krwi.
Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie? Poznaj prosty przepis na czerwony barszcz na zakwasie!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 1 godz 5 min
Kalorie: 30 w 100 ml
Białko: <1 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: <1 g

Składniki na 1 porcję barszczu czerwonego na zakwasie:

  • Zakwas z buraków 1 szklanka (250 g)
  • Burak czerwony 2-3 średnie sztuki (250 g)
  • Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
  • Pietruszka 1 średnia sztuka (80 g)
  • Por 1/2 średniej sztuki (70 g)
  • Grzyby suszone mix 1/3 garści (2 g)
  • Miód / syrop z agawy lub inny 1 łyżeczka (10 g)
  • Liść laurowy
  • Ziarenka ziela angielskiego
  • Ziarenka pieprzu
  • Sól

Przygotowanie barszczu czerwonego na zakwasie:

  1. Do przygotowania tego posiłku możesz użyć sklepowy zakwas z buraków lub domowy (sprawdź przepis).
  2. Buraki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (np. kilkucentymetrowe półplastry).
  3. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w około 5 cm kawałki.
  4. Pora oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści) i umyj.
  5. W garnku umieść buraki, marchew, pietruszkę, pora, suszone grzyby, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 ziarenka pieprzu. 
  6. Zalej wodą (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby była kilka cm ponad zawartość garnka). Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  7. Po upływie wskazanego czasu przecedź barszcz przez sitko. 
  8. Do wywaru dodaj zakwas z buraków i miód/ syrop z agawy lub inny. Dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj. Od tego momentu nie gotuj już barszczu (tylko delikatnie podgrzewaj do podania).

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: barszcz czerwony wigilijny, barszcz czerwony na zakwasie buraczanym, barszcz na zakwasie z buraków, barszcz na zakwasie wigilijny, do czego zakwas z buraków, jak zrobić barszcz czerwony z zakwasu, jak zrobić barszcz czerwony na wigilię, jak zrobić barszcz czerwony do uszek, jak przygotować barszcz czerwony, składniki na barszcz czerwony, składniki na barszcz wigilijny

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 12 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis