Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie to prosta zupa świąteczna. Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie z buraków? Poznaj prosty przepis na barszcz na zakwasie!
Barszcz czerwony na zakwasie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Idealnie smakuje sam lub z różnymi dodatkami np. uszkami czy pasztecikami.
Barszcz na zakwasie jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszny. Jego smak i aromat są niezwykle intensywne.
Zakwas buraczany ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Dodatkowo pozytywnie wpływa na unormowanie poziomu ciśnienia we krwi.
Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie? Poznaj prosty przepis na czerwony barszcz na zakwasie!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 1 godz 5 min
Kalorie: 30 w 100 ml
Białko: <1 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: <1 g
Składniki na 1 porcję barszczu czerwonego na zakwasie:
- Zakwas z buraków 1 szklanka (250 g)
- Burak czerwony 2-3 średnie sztuki (250 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
- Pietruszka 1 średnia sztuka (80 g)
- Por 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Grzyby suszone mix 1/3 garści (2 g)
- Miód / syrop z agawy lub inny 1 łyżeczka (10 g)
- Liść laurowy
- Ziarenka ziela angielskiego
- Ziarenka pieprzu
- Sól
Przygotowanie barszczu czerwonego na zakwasie:
- Do przygotowania tego posiłku możesz użyć sklepowy zakwas z buraków lub domowy (sprawdź przepis).
- Buraki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (np. kilkucentymetrowe półplastry).
- Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w około 5 cm kawałki.
- Pora oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści) i umyj.
- W garnku umieść buraki, marchew, pietruszkę, pora, suszone grzyby, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 ziarenka pieprzu.
- Zalej wodą (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby była kilka cm ponad zawartość garnka). Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
- Po upływie wskazanego czasu przecedź barszcz przez sitko.
- Do wywaru dodaj zakwas z buraków i miód/ syrop z agawy lub inny. Dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj. Od tego momentu nie gotuj już barszczu (tylko delikatnie podgrzewaj do podania).
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: barszcz czerwony wigilijny, barszcz czerwony na zakwasie buraczanym, barszcz na zakwasie z buraków, barszcz na zakwasie wigilijny, do czego zakwas z buraków, jak zrobić barszcz czerwony z zakwasu, jak zrobić barszcz czerwony na wigilię, jak zrobić barszcz czerwony do uszek, jak przygotować barszcz czerwony, składniki na barszcz czerwony, składniki na barszcz wigilijny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: