Białkowe ciasto czekoladowe
Białkowe ciasto czekoladowe to proste ciasto z białek i kakao. Jak zrobić ciasto z białek jaj? Poznaj prosty przepis na czekoladowe ciasto bez czekolady!
Białkowe ciasto czekoladowe to proste i szybkie czekoladowe ciasto z białek jaj.
Ciasto z białek to świetny sposób na zużycie “zalegających” białek jaj po przygotowaniu posiłków z wykorzystaniem tylko żółtek.
Białko jaja składa się głównie z wody (około 85%) i białek (około 15%). W przeciwieństwie do żółtka, białko jaja nie zawiera tłuszczu.
Kakao jest skarbnicą antyutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Ziarna kakaowca są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
To bardzo pożywne, lekkie ciasto które łatwo i przyjemnie się przygotowuje. A jego wielkimi zaletami są niska kaloryczność i świetny smak.
Jeśli wolisz lekkie ciasto czekoladowe z większą ilością białka– sprawdź przepis na białkowe ciasto czekoladowe z polewą.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z białek? Poznaj prosty przepis na ciasto z białek jaj!
Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 316
Białko: 15 g
Węglowodany: 39 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na białkowe ciasto czekoladowe:
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
- Białko jaja kurzego 2 sztuki (70 g)
- Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
- Masło 83% 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
Przygotowanie białkowego ciasta czekoladowego:
Krok 1: Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Krok 2: W misce umieść mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Jajka umyj ciepłą wodą i osusz. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystej i suchej miski. Żółtko przechowuj w lodówce i zużyj do przygotowania innego posiłku w ciągu kilku dni. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką ręczną na sztywną pianę.
Krok 4: Do piany dodawaj stopniowo słodzik, cały czas miksując.
Krok 5: Następnie wlej cienką strużką przestudzone masło, nadal miksując.
Krok 6: Pianę połącz z suchymi składnikami. Całość delikatnie mieszaj i ucieraj za pomocą łyżki lub szpatułki, tak długo aż masa będzie miała jednolitą konsystencję (bez grudek).
Krok 7: Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do wyrośnięcia i wyschnięcia ciasta z góry, czyli przez około 30-40 min. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia.
Krok 8: Wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fit ciasto czekoladowe, jak zrobić ciasto czekoladowe z kakao, jak zrobić ciasto czekoladowe bez czekolady, ciasto czekoladowe przepis, ciasto czekoladowe przepis bez czekolady, czekoladowe ciasto z białek, ciasto z białek jaj, ciasto z białek jajka, ciasto z białek jaj przepis, ciasto czekoladowe z białek jaj, jak zrobić czekoladowe ciasto z białek, jak zrobić ciasto z białek, proste ciasto z białek, przepis na czekoladowe ciasto bez czekolady, czekoladowe ciasto bez czekolady, czekoladowe ciasto fit przepisy, ciasto czekoladowe fit bez cukru, czekoladowe ciasto kalorie, ciasto czekoladowe przepis kcal, czekoladowe ciasto przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: