Białkowe gofry z patelni
Białkowe gofry z patelni to pyszne keto gofry z patelni. Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Poznaj prosty przepis na gofry z odżywką białkową!
Gofry białkowe z patelni to rewolucyjne fit danie, które podbija podniebienia wszystkich, poszukujących zdrowych, ale pysznych alternatyw dla klasycznych słodkości. Przygotowane z mąki migdałowej, która jest skarbnicą zdrowych tłuszczów i białka, gofry nie tylko zadowolą Twoje kubki smakowe, ale również wzbogacą dietę o niezbędne składniki odżywcze. Mąka migdałowa, dzięki niskiej zawartości węglowodanów, jest idealna dla osób na diecie niskowęglowodanowej, a wysoka zawartość witaminy E dodatkowo wspiera zdrowie skóry.
Z kolei dodatek odżywki białkowej, który jest chwytliwym uzupełnieniem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, czyni z tych gofrów prawdziwą bombę proteinową, wspierającą regenerację mięśni i uczucie sytości na dłuższy czas. Gofry z patelni to idealny wybór dla tych, którzy nie mają gofrownicy– można je szybko i łatwo przygotować, korzystając ze zwykłej patelni, a efekt końcowy jest równie chrupiący i apetyczny jak ten z tradycyjnego pieczenia.
Przystępne w przygotowaniu, gofry białkowe to świetny sposób na urozmaicenie diety i dostarczenie organizmowi energii potrzebnej do działania. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu szukasz zdrowszej alternatywy dla słodkich przekąsek, gofry z patelni mogą stać się Twoim nowym ulubionym sposobem na rozpoczęcie dnia lub na słodki, ale mądry podwieczorek.
Jak zrobić gofry na patelni? Poznaj prosty przepis na gofry białkowe!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 734
Białko: 35 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 61 g
Składniki na białkowe gofry z patelni:
- Mąka migdałowa 1/2 szklanki (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Odżywka białkowa 1 porcja (20 g)
- Mleko migdałowe (napój migdałowy) 3/4 szklanki (150 g)
- Masło klarowane 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
Przygotowanie białkowych gofrów z patelni:
Krok 1: Rozpuść masło (np. w rondelku). Odstaw do przestudzenia.
Krok 2: Jajka rozbij- oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białka starannie wbij do czystej i suchej miski-nie może być nawet odrobiny żółtka). Do białek dodaj sól (ilość dostosuj do własnych preferencji) i ubij na sztywną pianę za pomocą trzepaczki kuchennej lub miksera.
Krok 3: Do żółtek dodaj mleko, mąkę, smakową odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Wymieszaj trzepaczką kuchenną lub mikserem. Doprowadź do otrzymania jednolitej masy.
Krok 4: Następnie wlej cienką strużką masło, cały czas mieszając.
Krok 5: Połącz pianę z białek z masą z żółtek.
Krok 6: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Wylej porcję ciasta na środek patelni. Gofry przewracaj szpatułką na drugą stronę po około 2-3 min (gdy ciasto stężeje). Na drugiej stronie smaż gofry nieco krócej.
Krok 7: Gotowe gofry przełóż na kratkę do studzenia ciast, aby odpowiednio odparowały i były chrupiące.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: wysokobiałkowe gofry, gofry białkowe przepis, gofry proteinowe przepis, przepis na gofry z patelni, gofry z patelni przepis, gofry bez gofrownicy, fit gofry z mąki migdałowej, fit gofry kcal, zdrowe gofry przepis, keto gofry przepis, gofry low carb przepis, fit gofry przepis kcal, gofry z odżywką białkową
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: