Bigos z kapusty pekińskiej
Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, a bigos z kapusty pekińskiej to bardzo szybka jego wersja. Jak zrobić bigos? Poznaj szybki przepis na bigos!
Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej. Klasycznie to potrawa z kapusty i mięsa, jednak równie często można spotkać wersje bezmięsne.
Bigos z kapusty pekińskiej to bardzo szybka wersja tego posiłku. Ma niesamowicie wyrazisty smak w którym można poczuć słodycz, lekkość i przyjemną gorycz.
Jak zrobić bigos? Istnieje mnóstwo sposobów przygotowywania bigosu. Wszystkie jednak opierają się na tych samych głównych składnikach, różniąc się jedynie pewnymi dodatkami i czasami kolejnością ich dodawania. Podstawowym składnikiem każdego jest poszatkowana kapusta, świeża lub kiszona. Bigos można zjeść sam lub z różnymi dodatkami np. chlebem, ryżem czy kaszą.
Bigos, jako jedno z nielicznych dań podczas wielokrotnego odgrzewania nie traci walorów smakowych, a wręcz przeciwnie– po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz bardziej wyrazisty. Bigos doskonale nadaje się do mrożenia, dlatego warto przygotować go z proporcjonalnie większej ilości składników i zamrozić podzielony na porcje.
Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Poznaj przepis na bigos krok po kroku!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 313
Białko: 11 g
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 13 g
Składniki na bigos z kapusty pekińskiej:
- Kapusta pekińska 1 sztuka (500 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (90 g)
- Jabłko 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
- Olej 1 łyżka (10 g)
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie bigosu z kapusty pekińskiej:
Krok 1: Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój.
Krok 2: Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój.
Krok 4: Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (bez gniazda nasiennego).
Krok 5: W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.
Krok 6: Następnie dodaj marchew. Ponownie smaż przez parę minut, co chwilę mieszając.
Krok 7: Dodaj kapustę i jabłko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Dolej około 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Co jakiś czas przemieszaj. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej jeszcze trochę wody. Jeśli pod koniec gotowania (zanim dodasz do kapusty koncentrat) uznasz, że jest za dużo wody to zwiększ ogień i doprowadź do jej odparowania.
Krok 8: Po upływie wskazanego czasu dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Posmakuj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą.
Krok 9: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: szybki bigos, bigos bez mięsa przepis, dietetyczny bigos, fit bigos bez miesa, bigos kcal, bigos wegański kalorie, prosty przepis na bigos ze świeżej kapusty, szybki przepis na dobry bigos, kapusta pekińska przepisy na ciepło, kapusta pekińska przepis na obiad, bigos ze świeżej kapusty z marchewką
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Super smakuje i błyskawicznie się go przygotowuje! Polecam
Bardzo się cieszę 🙂 Dzięki! Pozdrawiam