Menu

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, a bigos z kapusty pekińskiej to bardzo szybka jego wersja. Jak zrobić bigos? Poznaj szybki przepis na bigos!

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej. Klasycznie to potrawa z kapusty i mięsa, jednak równie często można spotkać wersje bezmięsne.
Bigos z kapusty pekińskiej to bardzo szybka wersja tego posiłku. Ma niesamowicie wyrazisty smak w którym można poczuć słodycz, lekkość i przyjemną gorycz.
Jak zrobić bigos? Istnieje mnóstwo sposobów przygotowywania bigosu. Wszystkie jednak opierają się na tych samych głównych składnikach, różniąc się jedynie pewnymi dodatkami i czasami kolejnością ich dodawania. Podstawowym składnikiem każdego jest poszatkowana kapusta, świeża lub kiszona. Bigos można zjeść sam lub z różnymi dodatkami np. chlebem, ryżem czy kaszą.
Bigos, jako jedno z nielicznych dań podczas wielokrotnego odgrzewania nie traci walorów smakowych, a wręcz przeciwnie– po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz bardziej wyrazisty. Bigos doskonale nadaje się do mrożenia, dlatego warto przygotować go z proporcjonalnie większej ilości składników i zamrozić podzielony na porcje.
Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Poznaj przepis na bigos krok po kroku!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 313
Białko: 11 g
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na bigos z kapusty pekińskiej:

  • Kapusta pekińska 1 sztuka (500 g)
  • Marchew 1 średnia sztuka (90 g)
  • Jabłko 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej 1 łyżka (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g) 
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie bigosu z kapusty pekińskiej:

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 1: Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 2: Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 4: Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (bez gniazda nasiennego).

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 5: W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 6: Następnie dodaj marchew. Ponownie smaż przez parę minut, co chwilę mieszając.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 7: Dodaj kapustę i jabłko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Dolej około 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Co jakiś czas przemieszaj. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej jeszcze trochę wody. Jeśli pod koniec gotowania (zanim dodasz do kapusty koncentrat) uznasz, że jest za dużo wody to zwiększ ogień i doprowadź do jej odparowania.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 8: Po upływie wskazanego czasu dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Posmakuj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis

Krok 9: Wyłóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: szybki bigos, bigos bez mięsa przepis, dietetyczny bigos, fit bigos bez miesa, bigos kcal, bigos wegański kalorie, prosty przepis na bigos ze świeżej kapusty, szybki przepis na dobry bigos, kapusta pekińska przepisy na ciepło, kapusta pekińska przepis na obiad, bigos ze świeżej kapusty z marchewką

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 42 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Magda

Super smakuje i błyskawicznie się go przygotowuje! Polecam