Bułeczki jajeczne
Bułki jajeczne to dietetyczne pieczywo bez węglowodanów. Jak zrobić bułki bez węglowodanów? Poznaj prosty przepis na pieczywo bez węglowodanów!
Bułeczki jajeczne to proste i szybkie w przygotowaniu pieczywo bez węglowodanów.
Gotowe bułeczki można przechowywać do kilku dni– należy umieścić je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku z papierem do pieczenia między każdą.
Bułeczki jajeczne są niezwykle uniwersalne i świetnie komponują się z dodatkami we wszystkich smakach.
Te proste bułki bez mąki przygotowałam z jajek i serka Bieluch. Serek możesz zastąpić jogurtem lub śmietaną (sprawdź śmietanowe bułeczki jajeczne).
Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka, wielu witamin i składników mineralnych.
Białko zawarte w jajkach jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy, w tym również te niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Serek Bieluch nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Proteiny zawarte w nabiale są lepiej przyswajalne przez organizm, niż te występujące w mięsie.
Ponadto serek Bieluch dostarcza organizmowi cennych mikroelementów, m.in. wapń, który jest konieczny do zachowania dobrej kondycji kości.
Jak zrobić pieczywo bez węglowodanów? Poznaj prosty przepis na bułki bez węglowodanów!
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 281
Białko: 21 g
Węglowodany: 3 g
Tłuszcze: 18 g
Składniki na bułeczki jajeczne (około 10-15 sztuk):
- Jajko kurze 3 sztuki (150 g)
- Serek Bieluch 4 łyżki (60 g)
- Sól
Przygotowanie bułeczek jajecznych:
Krok 1: Jajka rozbij– oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch naczyniach (białka starannie wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera– nie może być w nich nawet odrobiny żółtka). Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki kuchennej.
Krok 2: Do żółtek dodaj serek i dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej masy.
Krok 3: Pianę z białek połącz z masą z żółtek.
Krok 4: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Masę wykładaj za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (1 łyżka na 1 bułeczkę). Zachowaj kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy każdą bułeczką. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 min. Pilnuj, aby bułeczki się nie przypaliły. Wyłącz piekarnik, gdy będą zarumienione. Zostaw je jeszcze przez chwilę w piekarniku.
Krok 5: Zjedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 3-4 dni (z papierem do pieczenia pomiędzy każdą). Bułeczki można odgrzewać w tosterze, na patelni lub w piekarniku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: bułeczki bezwęglowodanowe, bułki keto przepis, pieczywo bez węglowodanów przepis, przepis na bułki bez mąki, bułki bez mąki przepis, dietetyczne bułki bez mąki, dietetyczna bułka bez mąki, pieczywo na diecie przepis, szybki przepis na pieczywo, jak zrobić dietetyczne bułeczki, jak zrobić pieczywo bez węglowodanów, jak zrobić bułeczki bez mąki, jak upiec bułki bez mąki, przepis na pieczywo bez węglowodanów, jajka na diecie przepisy, ciekawe przepisy z jaj, serek bieluch przepisy, przepisy z serkiem bieluch, bezwęglowodanowe pieczywo, bułki przepis dietetyczny, bułki przepis prosty, domowe bułki prosty przepis, keto bułki przepisy, bułeczki przepis prosty, bułeczki dietetyczny przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Mistrzostwo! 🤩 najlepszy przepis na pieczywo low carb jaki dotychczas znalazłam