Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Burger z kurczakiem i ananasem

Burger z kurczakiem i ananasem to prosty i szybki w przygotowaniu zdrowy fast food. Jak zrobić burgera z kurczakiem i ananasem? Poznaj łatwy przepis na burgera!

Burger z kurczakiem i ananasem to mój ulubiony posiłek typu zdrowy fast food.
Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego sycący, pożywny i naprawdę pyszny. Za jego niesamowity smak odpowiada połączenie doprawionego szczyptą cynamonu mięsa kurczaka z ananasem.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 473
Białko: 32 g
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze: 25 g

Składniki na 1 porcję burgera z kurczakiem i ananasem:

  • Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
  • Mięso mielone z kurczaka 1/4 opakowania (100 g)
  • Pomidor 1 plaster (20 g)
  • Ananas 1 plaster (35 g)
  • Sałata 1 liść (10 g)
  • Ser żółty light 17-18% 2 plastry (20 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Cynamon
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie burgera z kurczakiem i ananasem:

  1. Liść sałaty umyj i osusz. 
  2. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plaster. 
  3. Ananasa odcedź z zalewy. Jeśli korzystasz ze świeżego ananasa- odetnij plaster, obierz go ze skórki i odetnij stwardniałe części. 
  4. W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę cynamonu, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj mokrymi dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica bułki). Dla ułatwienia możesz go uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej- w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię. 
  5. Na patelni rozgrzej trochę masła (około 1/4 przygotowanej ilości). Po chwili włóż plaster ananasa i delikatnie go podsmaż z dwóch stron. Gotowego ananasa zdejmij z patelni. 
  6. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 2-3 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. 
  7. W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. 
  8. Gotowego kotleta zdejmij z patelni. Na rozgrzaną patelnię połóż plaster sera. Doprowadź do delikatnego rozpuszczenia i następnie połóż na nim dolną część bułki. Dociśnij i przekręć, tak aby plaster przykleił się do bułki. 
  9. Na dół bułki z serem połóż plaster pomidora, liść sałaty, kotlet, drugi plaster sera i plaster ananasa. Przykryj drugą połówką bułki.
  10. Przełóż na talerz.

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 24 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze