Burger z wołowiną i pieczarkami

Burger z wołowiną i pieczarkami to pomysł na prosty obiad z mięsa mielonego. Jak zrobić burgery wołowe? Poznaj prosty przepis na burgery z wołowiną i grzybami!
Burger z wołowiną i pieczarkami to apetyczna propozycja na zdrowy posiłek w stylu fast food – sycąca, pełnowartościowa i prosta w przygotowaniu.
Soczysta wołowina dostarcza solidną porcję białka, żelaza i witamin B, A, D i E, wspierając energię, odporność i kondycję mięśni. Dodatek żółtego sera wzbogaca burgera nie tylko o smak, ale i o cenne składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez czy jod. Dzięki połączeniu wartościowych składników ten domowy burger świetnie sprawdzi się jako fit alternatywa dla klasycznych fast foodów – bez wyrzutów sumienia.
Jak zrobić burgery z mięsa mielonego? Poznaj prosty przepis na burgery z pieczarkami!
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 573
Białko: 28 g
Węglowodany: 29 g
Tłuszcze: 40 g
Składniki na burgera z wołowiną i pieczarkami
- Bułka do burgera – 1 sztuka (50 g)
- Mięso mielone wołowe – 1/4 opakowania (100 g)
- Pieczarki – 2 średnie sztuki (30 g)
- Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% – 1 plaster (10 g)
- Pomidor – 1 plaster (20 g)
- Sałata – 1 liść (10 g)
- Majonez – 1 łyżeczka (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczki (8 g)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
Przygotowanie burgera z wołowiną i pieczarkami:

Krok 1: Liść sałaty umyj i osusz. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plaster.

Krok 2: Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, a następnie wrzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gotowe pieczarki przełóż do miseczki.

Krok 3: W osobnej miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę soli, pieprzu i przyprawy chilli. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica bułki). Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.

Krok 4: Gotowego kotleta zdejmij z patelni. Na dole bułki połóż kolejno plaster pomidora, liść sałaty, kotlet i pieczarki. Następnie równomiernie rozłóż majonez i przykryj drugą połówką bułki. Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z wołowiną przepis, burger z wołowiny kalorie, burger z wołowiną fit przepis, burger z wołowiny przepis krok po kroku, jak zrobić burgery wołowe w domu, prosty przepis na burgery z wołowiną, jak zrobić burgery z mięsa mielonego, wołowina przepisy fit, przepisy z wołowiny mielonej, pomysły na burgery, burgery z mięsem i pieczarkami, przepisy z pieczarkami, burger z pieczarkami, burger z grzybami
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: