Burger z wołowiną i pieczarkami
Burger z wołowiną i pieczarkami to pomysł na prosty obiad z mięsa mielonego. Jak zrobić burgery wołowe? Poznaj prosty przepis na burgery z wołowiną i grzybami!
Burger z wołowiną i pieczarkami to prosty w przygotowaniu fit posiłek typu zdrowy fast food.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B, a ser żółty to bogate źródło białka oraz wielu witamin i makroelementów m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy K, magnezu, potasu, wapnia, fosforu czy jodu.
Jak zrobić burgery z mięsa mielonego? Poznaj prosty przepis na burgery z pieczarkami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 573
Białko: 28 g
Węglowodany: 29 g
Tłuszcze: 40 g
Składniki na 1 porcję burgera z wołowiną i pieczarkami
- Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
- Mięso mielone wołowe 1/4 opakowania (100 g)
- Pieczarki 2 średnie sztuki (30 g)
- Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 1 plaster (10 g)
- Pomidor 1 plaster (20 g)
- Sałata 1 liść (10 g)
- Majonez 1 łyżeczka (10 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczki (8 g)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
Przygotowanie burgera z wołowiną i pieczarkami:
- Liść sałaty umyj i osusz.
- Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plaster.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej połowę masła, a następnie wrzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gotowe pieczarki przełóż do miseczki.
- W osobnej miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę soli, pieprzu i przyprawy chilli. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica bułki).
- Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić.
- W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
- Gotowego kotleta zdejmij z patelni.
- Na dole bułki połóż kolejno plaster pomidora, liść sałaty, kotlet i pieczarki. Następnie równomiernie rozłóż majonez i przykryj drugą połówką bułki.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z wołowiną przepis, burger z wołowiny kalorie, burger z wołowiną fit przepis, burger z wołowiny przepis krok po kroku, jak zrobić burgery wołowe w domu, prosty przepis na burgery z wołowiną, jak zrobić burgery z mięsa mielonego, wołowina przepisy fit, przepisy z wołowiny mielonej, pomysły na burgery, burgery z mięsem i pieczarkami, przepisy z pieczarkami, burger z pieczarkami, burger z grzybami
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: