Chipsy dyniowe

Domi Zaremba
Chipsy dyniowe przepis

Chipsy dyniowe z ostrą i wędzoną papryką – lekkie, chrupiące i pełne smaku. Jak zrobić chipsy z dyni? Poznaj przepis na pikantne chipsy dyniowe!

Chipsy dyniowe to zdrowa i smakowita alternatywa dla klasycznych przekąsek. Wykonane z cienkich plasterków dyni, są lekkie, chrupiące i pełne naturalnych witamin, takich jak witamina A i C, które wspierają odporność oraz poprawiają kondycję skóry. Dodatek ostrej i wędzonej papryki nadaje im wyjątkowego, wyrazistego smaku – lekko pikantnego, z przyjemnym, dymnym akcentem. Skropione odrobiną oliwy, pieką się na chrupko, zachowując swoje zdrowotne właściwości.
Chipsy dyniowe świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, dodatek do dipów, takich jak guacamole czy hummus, lub jako oryginalny element sałatki. Idealne na każdą porę dnia, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku.
Jak zrobić chipsy dyniowe na ostro? Poznaj prosty przepis na chipsy z dyni na ostro!


Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 107
Białko: 2 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: 7 g

Składniki na chipsy dyniowe:

  • Dynia 1 kawałek (200 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Wędzona słodka papryka
  • Ostra papryka

Przygotowanie chipsów dyniowych:

Chipsy dyniowe przepis

Krok 1: Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i pokrój w cienkie plastry (najlepiej żeby wszystkie były podobnej grubości) lub zetrzyj na tarce w plastry. 

Chipsy dyniowe przepis

Krok 2: Plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Delikatnie oprósz je solą, ostrą papryką i wędzoną słodką papryką. Blachę włóż do rozgrzanego do 140 st. C piekarnika na około 10-15 min. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz przyprawami. Włóż do piekarnika jeszcze na około 10-15 min. Kontroluj, aby się nie przypaliły (w razie potrzeby wyciągnij wcześniej). Po upływie tego czasu plasterki dyni powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut. 

Chipsy dyniowe przepis

Krok 3: Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.  


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: chipsy z dyni, chipsy dyniowe przepis, chipsy dyniowe jak zrobić, przepis na chipsy dyniowe, jak zrobić chipsy dyniowe pikantne, dynia chipsy, przekąska z dyni, przepis na chipsy z dyni, chipsy z dyni na słono

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

0 0 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis