Chlebek bananowy
Dietetyczny chleb bananowy to świetny pomysł na pożywny posiłek lub zdrową przekąskę. Jak zrobić chlebek bananowy? Poznaj prosty przepis na chleb bananowy!
Chlebek bananowy to proste w przygotowaniu danie z bananami i jogurtem naturalnym.
Jest naprawdę pyszny, a do tego pożywny. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub deser, również w wersji na wynos. Świetnie smakuje zarówno sam, jak i z różnymi słodkimi dodatkami np. dżemami, jogurtami, świeżymi owocami czy polewami z odżywek białkowych.
W tym przepisie warto użyć mocno dojrzałego banana, dzięki czemu smak chlebka będzie znacznie słodszy.
Główny składnik chleba, czyli banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy: A, z grupy B, C, E i K oraz składniki mineralne: fosfor, magnez, potas i wapń oraz błonnik. Dzięki sporej zawartości pektyn, banany mogą się również przyczyniać do obniżenia poziomu cholesterolu.
Jogurt naturalny typu skyr stanowi doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie wzmacnia odporność organizmu.
Jak zrobić chleb bananowy? Poznaj prosty przepis na chlebek bananowy!
Czas przygotowania: 55 min
Kalorie: 742
Białko: 23 g
Węglowodany: 148 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na chlebek bananowy (mała foremka):
- Banan 2 duże sztuki (300 g)
- Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 1 szklanka lub 10 łyżek (100 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytytol 5 łyżek (50 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
Przygotowanie chlebka bananowego:
Krok 1: Banany umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Opcjonalnie odkrój 2 podłużne plastry, aby je ułożyć na górze chlebka.
Krok 2: W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj.
Krok 3: W pojemniku do blendera umieść banany i jogurt. Wbij jajko. Zblenduj na jednolitą masę.
Krok 4: Następnie połącz masę bananową z suchymi składnikami i dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej masy (bez grudek).
Krok 5: Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do wyrośnięcia i zarumienienia, czyli przez 50-60 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Krok 6: Chlebek wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym schłodzeniu. Jedz na zimno lub po podgrzaniu. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku w lodówce i zjedz w ciągu 3-4 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: chlebek bananowy fit, chlebek bananowy bez cukru, chleb bananowy kcal, dietetyczny chlebek bananowy, chlebek bananowy przepis, jak zrobić chlebek bananowy z 2 bananów, jak zrobic chlebek bananowy bez cukru, jak zrobić chleb bananowy, jak zrobić dobry chleb bananowy, chlebek bananowy przepis prosty, bananowy chlebek bez cukru, zdrowy chlebek bananowy przepis, prosty chlebek bananowy, szybki chlebek bananowy fit, ciasto chlebek bananowy bez cukru, chlebek bananowy z czym jeść, chlebek bananowy prosty przepis, chlebek bananowy kcal, chlebek bananowy przepis z kaloriami
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Przecież ten chlebek ze zdjęcia to jeden wielki zakalec