Menu

Faszerowany ziemniak to szybkie i proste fit danie z ziemniaków. Jak zrobić faszerowane ziemniaki w piekarniku? Poznaj prosty przepis na ziemniaki z piekarnika!

Faszerowany ziemniak to pomył na proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne fit danie bez mięsa. Jego wykonanie jest niezwykle proste i niewymagające wielu składników. Wystarczy tylko mieć pod ręką ziemniaka, ser, cebulę oraz sól i pieprz.
Ziemniak faszerowany świetnie smakuje zarówno sam, jak i z różnymi dodatkami np. sosami, dipami czy sałatkami lub jako element większych posiłków zawierających np. mięso, jajka czy ryby.
Ziemniak to skarbnica m.in. potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, prawie wszystkich witamin (ale najwięcej jest w nich witaminy C) i błonnika. Dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze.
Jak zrobić faszerowanego ziemniaka? Poznaj prosty przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 55 min
Kalorie: 260
Białko: 9 g
Węglowodany: 48 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na 1 porcję faszerowanego ziemniaka:

  • Ziemniak 1 średnia lub 2 małe sztuki (250 g)
  • Ser żółty 1 kawałek lub 1 plaster (15 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie faszerowanego ziemniaka:

  1. Ziemniaka w skórce bardzo dokładnie umyj i osusz. Następnie nakłuj ziemniaka w kilku miejscach widelcem.
  2. Ziemniaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 190 st. piekarnika. Piecz do średniej miękkości, czyli przez około 35-45 min (w zależności od wielkości ziemniaka). Pod koniec pieczenia przygotuj pozostałe składniki.
  3. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  4. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  5. Ziemniaka wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie przekrój go wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż łyżką trochę miąższu z środka każdej połówki.
  6. W miseczce umieść rozdrobniony miąższ, ser i cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Każdą połówkę ziemniaka napełnij farszem i włóż ponownie do piekarnika. Piecz do miękkości i rozpuszczenia sera, czyli przez około 10 min.
  8. Zjedz od razu po przygotowaniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: faszerowany ziemniak przepis, faszerowany ziemniak, faszerowane ziemniaki z piekarnika, faszerowane ziemniaki przepis, ziemniak faszerowany serem, ziemniaki faszerowane z piekarnika, ziemniaki nadziewane z piekarnika, nadziewane ziemniaki przepis, jak zrobić faszerowanego ziemniaka, przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika, przepis na ziemniaki z piekarnika z serem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 44 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze