Chłodnik z botwinki z jajkiem przepis

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Domi Zaremba

Chłodnik z botwinki z jajkiem to prosta i pożywna fit zupa. Jak zrobić chłodnik z botwinki? Poznaj prosty przepis na dietetyczny chłodnik z botwinki z jajkiem!

Chłodnik z botwinki z jajkiem to prosta i szybka w przygotowaniu oraz dietetyczna zupa. Jest zdrowa, pożywna i niezwykle orzeźwiająca.
Chłodnik to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i litewskiej.
Botwina ma niską kaloryczność i jest świetnym źródłem cennych składników odżywczych, które są nieocenione dla naszego organizmu. Botwinka zawiera sporo witamin, m.in.: A, K, C, D, E i z grupy B oraz minerałów m.in. potas, magnez, żelazo, sód i fosfor.
Jajko to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy. Ponadto jajko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Jak zrobić chłodnik z botwinki? Poznaj dietetyczny przepis na chłodnik z botwinki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas chłodzenia
Kalorie: 367
Białko: 18 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 19 g

Składniki na 1 porcję chłodnika z botwinki z jajkiem:

  • Botwinka 1 średni pęczek (250 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Kefir naturalny 1 szklanka (200 g)
  • Śmietana 12% 2 łyżki (25 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie jajka na twardo:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż umyte jajko.
  2. Od momentu zagotowania wody, jajko powinno się gotować 8 minut. 
  3. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wylej wodę z garnka i wlej na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajko i zatrzymać proces gotowania. W czasie gotowania jajka przygotuj pozostałe składniki.

Przygotowanie chłodnika z botwinki z jajkiem:

  1. Umyj botwinkę. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a łodygi i liście drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Po chwili wrzuć botwinkę. Smaż przez 5-7 min na małym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno pokrój. 
  4. W miseczce umieść kefir, śmietanę, ostudzoną botwinkę i czosnek. Dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  5. Podawaj mocno schłodzony z dodatkiem obranego i przekrojonego na pół jajka.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: chłodnik z botwiny, chłodnik przepis prosty, chłodnik dietetyczny przepis, jak zrobić chłodnik, chlodnik z jajkiem kcal, chłodnik z jajkiem kalorie, obiad na zimno do pracy, botwina przepisy chłodnik, przepisy z botwinki,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 27 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis