Menu
Przepisy / Śniadanie / Deser / Kolacja / Dodatki

Chrupiąca cieciorka

Chrupiąca cieciorka to prosty w przygotowaniu fit posiłek wegański. Jak zrobić chrupiącą cieciorkę z piekarnika? Poznaj prosty przepis na chrupiącą cieciorkę!

Chrupiąca cieciorka to prosty w przygotowaniu fit posiłek wegański. Jest pożywna, wartościowa i naprawdę smaczna. To świetny pomysł na zdrowy posiłek lub przekąskę.
Cieciorka dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto wspomnieć, że jest również bogatym źródłem białka.
Do przygotowania tego pysznego posiłku potrzebujesz tylko cieciorkę konserwową, oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy. Oczywiście możesz użyć surowych ziaren ciecierzycy, ale musisz je najpierw namoczyć i ugotować- dopiero po właściwej obróbce i przestudzeniu będzie można przygotować w piekarniku chrupiącą cieciorkę.
Chrupiącą cieciorkę można zjeść na wiele sposobów np. samą jako pożywną przekąskę lub jako dodatek np. do zup, sałatek, makaronów, tortilli itp.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 274
Białko: 11 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 porcję chrupiącej cieciorki:

  • Cieciorka konserwowa w puszce niecała szklanka (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Papryka chilli
  • Słodka wędzona papryka
  • Oregano
  • Curry
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie chrupiącej cieciorki:

  1. W misce umieść oliwę i przyprawy według uznania np. paprykę chilli, słodką wędzoną paprykę, oregano, curry, sól, pieprz itp. Wymieszaj. 
  2. Dodaj odsączoną z zalewy cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie były pokryte oliwą z przyprawami. 
  3. Cieciorkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 40 min, co jakiś czas mieszając. 
  5. Po upływie wskazanego czasu cieciorka powinna być chrupiąca- jeśli nie będzie to zostaw ją jeszcze na chwilę w piekarniku. 
  6. Wyciągnij z piekarnika i przełóż do miseczki. 
  7. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 5 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze