Ciastka z czekolady i masła orzechowego
Ciastka z czekolady i masła orzechowego to proste wegańskie ciastka z czekoladą. Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym? Poznaj przepis na ciastka z czekoladą!
Ciastka z czekolady i masła orzechowego są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym pożywne i nieziemsko smaczne.
Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym są według nas sporym konkurentem dla lubianych przez wszystkich ciastek owsianych… Połączenie słonego masła orzechowego i słodkiego smaku syropu z agawy oraz daktyli jest wprost obłędne!
Masło orzechowe ma sporo kalorii, ale może być zdrowym elementem diety– to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Czekolada to cenne źródło m. in. magnezu, potasu, żelaza, cynku, flawonoidów, kwasów omega-6 oraz witamin: A, E i z grupy B.
Jak zrobić ciastka z czekoladą i masłem orzechowym? Poznaj prosty przepis na ciastka z masłem orzechowym i czekoladą!
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 375
Białko: 8 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na ciastka z czekolady i masła orzechowego (około 5-10 sztuk):
- Masło orzechowe 1 łyżka (30 g)
- Syrop z agawy lub inny 1 łyżka (15 g)
- Daktyle 1 sztuka (5 g)
- Mąka ryżowa 1 łyżka (15 g)
- Czekolada gorzka 65% 3 kostki (15 g)
- Sól
Przygotowanie ciastek z czekolady i masła orzechowego:
Krok 1: Daktyla umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody, tak aby cały daktyl był przykryty. Zostaw go na kilka minut, a następnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody na sitku.
Krok 2: Do miseczki włóż masło orzechowe i syrop. Wymieszaj.
Krok 3: Daktyla oraz czekoladę drobno pokrój i dodaj do miseczki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Następnie dodaj mąkę ryżową i szczyptę soli. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Następnie wyrób ciasto dłońmi.
Krok 5: Zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka i układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 10-15 min, w zależności od wielkości i preferowanego stopnia wypieczenia. Co jakiś czas sprawdzaj czy zbyt mocno się nie przypiekają. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia bez ściągania ciastek z blachy.
Krok 6: Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fit ciastka czekoladowe, jak zrobić ciastka z masłem orzechowym, ciastka z masłem orzechowym bez cukru, ciastka z maslem orzechowym przepisy, zdrowe ciasteczka z masłem orzechowym, ciastka z masłem orzechowym fit, ciastka z czekoladą w środku, ciastka z czekoladą i masłem orzechowym, ciastka z czekoladą i masłem orzechowym kalorie, ciasteczka z czekoladą kalorie, ciastka z masłem orzechowym kalorie, ciasteczka z masłem orzechowym przepis, ciasteczka z czekoladą bez masła, ciasteczka z masłem orzechowym wegańskie, ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym przepis, jak zrobić ciastka z czekoladą, jak zrobić ciastka z gorzką czekoladą, ciasteczka z masła orzechowego proste, czekolada masło orzechowe przepis, zdrowe ciastka z czekoladą
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Szybkie w przygotowaniu i przepyszne!