Ciasto batatowe przepis

Ciasto batatowe

Domi Zaremba

Ciasto z batatów to prosty i szybki placek. Jak zrobić ciasto z batata? Poznaj prosty przepis na dietetyczne ciasto z batatów!

Ciasto batatowe to proste i szybkie ciasto warzywne. Ciasto z batatów jest lekkie, sycące i naprawdę pyszne.
Batat zawiera sporo związków mineralnych, takich jak m.in.: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi i selenu oraz witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B6), witaminę C, witaminę E i kwas foliowy.
Jak zrobić ciasto z batatów? Poznaj prosty przepis na ciasto z batatami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 422
Białko: 12 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na 1 ciasto batatowe:

  • Batat (słodki ziemniak) 1/2 średniej sztuki (100 g)
  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 3/4 szklanki (70 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Cynamon
  • Sól

Przygotowanie ciasta batatowego:

  1. Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.   
  3. Jajko rozbij- białko starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego naczynia. Żółtko umieść w osobnym naczyniu. 
  4. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę.  
  5. Gdy białko będzie już ubite, dodawaj małymi partiami słodzik. Cały czas ubijaj, aż do rozpuszczenia słodzika. 
  6. Nie przerywając mieszania dodaj żółtko. Po chwili zacznij stopniowo dodawać suche składniki z miseczki, cały czas mieszając. Ubijaj przez chwilę, do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  7. Następnie dodaj startego batata i olej. Wymieszaj łyżką lub szpatułką. 
  8. Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-40 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie delikatnie zarumienione. 
  9. Ciasto wyciągnij z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ciasto z batatów fit, ciasto warzywne bez cukru, przepis na ciasto warzywne, przepis na ciasto z batatów, bataty przepisy, co zrobić z batatów, dietetyczne ciasta przepis, pomysły na niskokaloryczne ciasta

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

4.9 17 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis