Ciasto batatowe
Ciasto z batatów to prosty i szybki placek. Jak zrobić ciasto z batata? Poznaj prosty przepis na dietetyczne ciasto z batatów!
Ciasto batatowe to proste i szybkie ciasto warzywne. Ciasto z batatów jest lekkie, sycące i naprawdę pyszne.
Batat zawiera sporo związków mineralnych, takich jak m.in.: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi i selenu oraz witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B6), witaminę C, witaminę E i kwas foliowy.
Jak zrobić ciasto z batatów? Poznaj prosty przepis na ciasto z batatami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 422
Białko: 12 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 15 g
Składniki na 1 ciasto batatowe:
- Batat (słodki ziemniak) 1/2 średniej sztuki (100 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 3/4 szklanki (70 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
- Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (2 g)
- Cynamon
- Sól
Przygotowanie ciasta batatowego:
- Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Jajko rozbij- białko starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego naczynia. Żółtko umieść w osobnym naczyniu.
- Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę.
- Gdy białko będzie już ubite, dodawaj małymi partiami słodzik. Cały czas ubijaj, aż do rozpuszczenia słodzika.
- Nie przerywając mieszania dodaj żółtko. Po chwili zacznij stopniowo dodawać suche składniki z miseczki, cały czas mieszając. Ubijaj przez chwilę, do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj startego batata i olej. Wymieszaj łyżką lub szpatułką.
- Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-40 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie delikatnie zarumienione.
- Ciasto wyciągnij z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ciasto z batatów fit, ciasto warzywne bez cukru, przepis na ciasto warzywne, przepis na ciasto z batatów, bataty przepisy, co zrobić z batatów, dietetyczne ciasta przepis, pomysły na niskokaloryczne ciasta
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: