Gdyby króliki potrafiły piec, ten przepis byłby ich numerem jeden

Domi Zaremba
Ciasto marchewkowe z białkową polewą przepis

Ciasto marchewkowe to pyszny i prosty sposób na zdrowy deser. Sprawdź, jak w kilku krokach przygotować wilgotne, aromatyczne ciasto z marchewki!

Słodycz marchewki, aromat cynamonu i lekka, puszysta konsystencja czynią to ciasto wyjątkowym i trudnym do porównania z czymkolwiek innym. Ciasto marchewkowe z białkową polewą to połączenie deseru i pełnowartościowego posiłku, czyli zbawienne rozwiązanie, gdy chcesz zjeść coś zdrowego, a przy tym naprawdę pysznego. Można je przygotować zarówno w piekarniku, jak i w mikrofalówce, a jego sekretem jest tarta marchewka, która podczas pieczenia mięknie i nadaje wypiekowi przyjemną wilgotność.

Marchew to nie zwykły składnik, który dodaje ciastu naturalną słodycz. Jest źródłem witaminy A w postaci beta-karotenu, który wspiera wzrok, skórę i odporność. Zawiera także witaminę C, E, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez i wapń, które są ważne dla prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Dzięki temu każdą porcję takiego ciasta można traktować jak zdrowy, energetyczny zastrzyk składników odżywczych.

Dodatek odżywki białkowej dosłownie doładowuje mocą ten deser. To świetny sposób na uzupełnienie białka w diecie, tym bardziej wtedy, gdy nie masz ochoty na jego standardowe źródła, takie jak mięso lub nabiał. W połączeniu z jogurtem skyr, który również dostarcza białko oraz mąką ryżową lub pszenną, powstaje sycący wypiek ze zbilansowanym składem. Cynamon nadaje mu aromat i wspiera równowagę cukrową, a słodzik powoduje, że ciasto jest niskokaloryczne i lekkie.

To przemyślany deser, który łączy przyjemność z wartością odżywczą. Wilgotne, miękkie i pachnące, może być nawet śniadaniem, przekąską po treningu albo zdrowym zamiennikiem tradycyjnych pyszności. Króliki może i nie jedzą ciasta, ale gdyby spróbowały tego, na pewno nie wróciłyby już do samej marchewki.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z mikrofalówki? Sprawdź prosty przepis na ciasto marchewkowe z mikrofalówki!


Czas przygotowania: 5 min (mikrofalówka) / 30 min (piekarnik)
Kalorie: 395
Białko: 35 g
Węglowodany: 49 g
Tłuszcze: 7 g

Składniki na ciasto marchewkowe z białkową polewą:

  • Marchew – 1 średnia sztuka (100 g)
  • Odżywka białkowa (np. czekoladowa, kokosowa, masło orzechowe lub inna) – 1 porcja (20 g)
  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 1/2 szklanki lub 5 łyżek (50 g)
  • Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny skyr – 1/3 opakowania (50 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Cynamon
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie ciasto marchewkowego z białkową polewą:

Ciasto marchewkowe z polewą białkową przepis
W miseczce wymieszaj suche składniki

Krok 1: W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj. 

Ciasto marchewkowe z polewą białkową przepis
W drugiej miseczce umieść startą marchewkę, jogurt i jajko

Krok 2: Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do miseczki. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.

Ciasto marchewkowe z polewą białkową przepis
Połącz suche składniki z mokrymi

Krok 3: Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).

Ciasto marchewkowe z polewą białkową przepis
Masę przełóż do odpowiedniego naczynia i włóż do mikrofalówki lub piekarnika

Krok 4: Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu. 
PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 30 min. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.

Ciasto marchewkowe z polewą białkową przepis
Wyciągnij gotowe ciasto marchewkowe i polej białkową polewą przed jedzeniem

Krok 5: W małym naczyniu umieść smakową odżywkę białkową (np. czekoladową, kokosową, o smaku masła orzechowego lub inną). Dodaj odrobinę wody (około 2-3 łyżki) i dokładnie rozmieszaj oraz rozetrzyj łyżeczką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody. Zjedz na ciepło lub na zimno.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić ciasto marchewkowe w mikrofali, jak zrobić ciasto w mikrofalówce, jak zrobić szybkie ciasto w mikrofali, prosty przepis na ciasto z mikrofalówki, łatwy przepis na ciasto z mikrofalówki, ciasto z mikrofali fit, dietetyczne ciasto marchewkowe z mikrofali, ciasto warzywne mikrofala, co można robić w mikrofali, ciasto marchewkowe przepis, ciasto marchewkowe z odżywką białkową

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 29 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis