Menu
Przepisy / Deser

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny deser. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Poznaj łatwy przepis na ciasto z marchewki!

Ciasto marchewkowe to proste i szybkie w przygotowaniu fit ciasto. Tarta marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu wilgotną i przyjemną konsystencję. To mój ulubiony i najprostszy przepis na ciasto marchewkowe.
Jak zrobić ciasto marchewkowe? Sprawdź!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 422
Białko: 14 g
Węglowodany: 62 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na 1 małą foremkę (wym. 5 cm x 15 cm) ciasta marchewkowego- 5 porcji:

  • Marchew 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna 7 łyżek (70 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Cynamon
  • Sól

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  1. Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  2. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.   
  3. Jajko rozbij- białko starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego naczynia. Żółtko umieść w osobnym naczyniu. 
  4. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę.  
  5. Gdy białko będzie już ubite, dodawaj małymi partiami erytrytol lub inny słodzik bez kalorii. Cały czas ubijaj, aż do rozpuszczenia słodzika. 
  6. Nie przerywając mieszania dodaj żółtko. Po chwili zacznij dodawać stopniowo suche składniki z miseczki, cały czas mieszając. Ubijaj przez chwilę, do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  7. Następnie dodaj startą marchewkę i olej. Wymieszaj łyżką lub szpatułką. 
  8. Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-40 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie delikatnie zarumienione. 
  9. Opcjonalnie przygotuj puder ze słodzika (około 5 g):
    a) jeśli posiadasz blender lub młynek do kawy to umieść w nim erytrytol i po około 1,5-2 min mielenia/blendowania otrzymasz puszysty erytrytolowy puder, 
    b) jeśli nie posiadasz żadnego z tych urządzeń to wsyp słodzik na czystą kartkę i całość przykryj drugą kartką, a następnie twardym narzędziem np. młotkiem do mięsa czy wałkiem do ciasta itp. rozbijaj lub rozjeżdżaj słodzik do momentu, aż uzyskasz sypki, delikatny puder. 
  10. Ciasto wyciągnij z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. 
  11. Ciasto posyp słodkim pudrem. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 9 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze