Ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe

Domi Zaremba

Ciasto marchewkowe to proste i szybkie w przygotowaniu zdrowe ciasto warzywne. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Poznaj łatwy przepis na ciasto z marchewki!

Ciasto marchewkowe to proste i szybkie w przygotowaniu fit ciasto marchewkowe, które można przygotować w piekarniku lub mikrofalówce.
Tarta marchewka mięknie podczas obróbki termicznej, nadając ciastu wilgotną i przyjemną konsystencję…
Ciasto z marchewki świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub zdrowy deser. Doskonale smakuje samo lub z różnymi dodatkami np. polewą z odżywki białkowej, słodkim jogurtem, dżemem czy świeżymi owocami.
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Jak zrobić ciasto z marchewki? Poznaj prosty przepis na ciasto marchewkowe!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min (mikrofalówka) / 30 min (piekarnik)
Kalorie: 313
Białko: 19 g
Węglowodany: 48 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na 1 porcję ciasta marchewkowego:

  • Marchew 1 średnia sztuka (100 g)
  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 1/2 szklanki lub 5 łyżek (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny skyr 1/3 opakowania (50 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Cynamon
  • Sól

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  1. Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki.
  2. W osobnej miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.   
  3. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.
  4. Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).
  5. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu. 
  7. PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 30 min. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.
  8. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ciasto marchewkowe fit, ciasto marchewkowe wilgotne, ciasto marchewkowe przepis, ciasto marchewkowe proste, ciasto marchewkowe bez cukru, ciasto z marchewką przepis, ciasto z marchewki przepis, przepis na ciasto marchewkowe, marchewkowe ciasto, przepis na placek z marchewki, ciasto marchewkowe kcal, ciasto marchewkowe kalorie

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 37 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis