Menu

Ciasto metrowiec to proste w przygotowaniu fit ciasto. Jak zrobić ciasto metrowiec? Poznaj nasz łatwy i dietetyczny przepis na ciasto metrowiec! Sprawdź!

Ciasto metrowiec po raz pierwszy w życiu przygotowałam w tym roku na święta. Jest naprawdę proste w przygotowaniu (nie zrażajcie się długością przepisu) i bardzo smaczne.
Jakiś czas temu opowiadaliśmy sobie z Grzesiem o naszych świątecznych smakach dzieciństwa. Wśród posiłków, które wymienił Grześ znalazło się właśnie to ciasto. Wypytałam o istotne szczegóły i w jak najprostszy sposób je przygotowałam.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu fit ciasta, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 55 min
Kalorie: 547
Białko: 18 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 28 g

Składniki na 1 małą foremkę (wym. 5 x 20 cm) ciasta metrowiec (7 porcji):

  • Żółtko jaja kurzego 1 sztuka (20 g)
  • Słodzik erytrytol (lub inny słodzik bez kalorii) 5 łyżek (50 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (100 g)
  • Skrobia kukurydziana 1 łyżka (10 g)
  • Masło 83% 1 plaster (8 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna 4 łyżki (40 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
  • Czekolada gorzka 85% 2 kostki (10 g)
  • Spożywczy aromat waniliowy
  • Sól

Przygotowanie masy budyniowej:

  1. Włóż do małego rondelka żółtko, 1/5 erytrytolu i kilka kropli spożywczego aromatu waniliowego.
  2. Do rondelka wlej połowę naszykowanego mleka.
  3. Do reszty mleka dodaj skrobię i dokładnie rozmieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji. 
  4. Rondelek postaw na średnim ogniu i podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką lub widelcem. Ważne, aby uzyskać jednolitą, płynną konsystencję. 
  5. Zmniejsz ogień i gdy zawartość rondelka zacznie się delikatnie gotować zacznij wlewać cienką strużką mleko z dodatkiem skrobi (tuż przed wlaniem ponownie zamieszaj, aby nic nie zostało na dnie), cały czas mieszając średnim tempem. 
  6. Gdy wszystkie składniki są połączone, nadal mieszaj i zwiększ ogień na średnią moc. Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Po chwili wyłącz ogień. Budyń nie powinien mieć żadnych grudek. W razie pojawienia się grudek spróbuj się ich pozbyć za pomocą rózgi kuchennej- możesz jej używać zamiast łyżki przez cały czas mieszania budyniu w garnku. 
  7. Przełóż budyń do miseczki, przykryj górę naczynia folią (aby nie utworzył się kożuch) i odstaw do przestudzenia.
  8. Przestudzony budyń przełóż do kielicha blendera. Dodaj miękkie masło i zblenduj do połączenia się składników. 

Przygotowanie ciasta metrowiec:

  1. Jajko umyj ciepłą wodą i osusz. 
  2. Białko starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystej i suchej miski. 
  3. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywną pianę. 
  4. Gdy białko będzie już ubite, pod koniec dodawaj małymi partiami resztę erytrytolu. Cały czas ubijaj do rozpuszczenia się erytrytolu. 
  5. Następnie dodawaj kolejno żółtko, kilka kropli spożywczego aromatu waniliowego i cienką strużką olej, cały czas miksując. 
  6. Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone- dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj na mniejszych obrotach i tylko przez chwilę.
  7. Małą, podłużną foremkę przedziel na pół folią aluminiową (w taki sposób, aby ciasta o różnych kolorach się nie wymieszały). Połowę przygotowanego ciasta przełóż do jednej części foremki. 
  8. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i zmiksuj przez chwilę do połączenia.
  9. Pozostałe ciasto przełóż do drugiej części foremki.
  10. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 40 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie suchy. 
  11. Po upieczeniu zostaw foremkę jeszcze przez chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 
  12. Następnie wyciągnij foremkę z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. 
  13. Po lekkim przestudzeniu wyciągnij ciasta z foremki i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  14. Ciemne i jasne ciasto pokrój w plastry podobnej grubości (około 1-2 cm).
  15. Plastry smaruj cienko masą budyniową i łącz na przemian- raz ciemne, raz jasne. 
  16. Na koniec jeśli zostało trochę masy, posmaruj całe ciasto masą. 
  17. Ciasto wstaw do lodówki, aby masa stwardniała. 
  18. Następnie przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej tzn. nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść czekoladę. Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia. 
  19. Płynną polewą posmaruj z góry ciasto.
  20. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.
  21. Ciasto krój nożem na ukos. 

Będzie nam bardzo miło jeśli skorzystasz z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 31 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze