Menu
Wielkanoc / Przepisy / Śniadanie / Deser / Przekąska

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym

Niskowęglowodanowy budyń z chia i masłem orzechowym to pomysł na keto śniadanie lub deser. Jak zrobić keto budyń? Poznaj przepis na fit budyń czekoladowy!

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub deser dla ludzi stosujących każdy rodzaj diety – również ketogeniczną i wegańską.
Bazą klasycznego budyniu są żółtka, mleko oraz skrobia. Na szczęście istnieją inne substancje, które są naturalnymi, niskowęglowodanowymi oraz wegańskimi zagęstnikami.
W naszym przepisie na keto budyń czekoladowy wykorzystujemy 5 łatwo dostępnych składników. Jego konsystencja jest nieco inna niż klasycznego budyniu, ale wydaje mi się że przy tak dobrym smaku nie ma to zbyt dużego znaczenia.
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej słyną ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega 3, pełnowartościowego białka, błonnika oraz minerałów i przeciwutleniaczy. Korzystnie wpływają m.in. na pracę układu trawiennego, serca oraz układu krążenia.
Masło orzechowe to bardzo bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczów nienasyconychbłonnika oraz wielu witamin oraz minerałów.
Jak zrobić keto budyń? Poznaj prosty przepis na wegański budyń czekoladowy!


Czas przygotowania: 2 min + czas pęcznienia
Kalorie: 290
Białko: 10 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 20 g

Składniki na czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym:

  • Mleko migdałowe (napój migdałowy) 2/3 szklanki (150 g)
  • Nasiona szałwii hiszpańskiej (nasiona chia) 2 łyżki (20 g)
  • Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 2 łyżki (20 g)

Przygotowanie czekoladowego budyniu z nasionami chia i masłem orzechowym:

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym przepis

Krok 1: W miseczce umieść mleko migdałowe, nasiona chia, masło orzechowe, kakao i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy (bez grudek). Przełóż przygotowaną masę do wygodnego naczynia. Zamknij lub przykryj folią. Odstaw do lodówki na minimum 6-7 godzin lub najlepiej na całą noc. W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy przemieszać budyń, aby uzyskać lepszą konsystencję.

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym przepis

Krok 2: Budyń będzie gotowy do zjedzenia dopiero, gdy nasiona chia napęcznieją.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: keto budyń czekoladowy, wegański budyń czekoladowy, wegański budyń bezglutenowy, pomysł na deser z chia, deser z masłem orzechowym bez pieczenia, wegański deser chia, keto budyń z chia, budyń z chia na mleku migdałowym, budyń z nasionami chia, budyń z masłem orzechowym, budyń bez skrobi ziemniaczanej, budyń wegański czekoladowy, budyń z nasion chia kalorie, budyń bez gotowania przepis, przepis na budyń bez gotowania, jak zrobić budyń bez jajek, jak zrobić zdrowy budyń, budyń na diecie ketogenicznej, budyń keto czekoladowy, budyń niskowęglowodanowy, budyń low carb, chia masło orzechowe, masło orzechowe kakao, masło orzechowe z kakao przepis, chia kakao pudding, keto pudding chia z masłem orzechowym, czekoladowy pudding chia keto

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 38 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze