czekoladowy krem z awokado przepis

Czekoladowy krem z awokado

Domi Zaremba

Czekoladowy krem z awokado to pyszny fit deser. Jak zrobić czekoladowy krem z awokado? Poznaj prosty i dietetyczny przepis na krem czekoladowy!

Czekoladowy krem z awokado to szybki w przygotowaniu i zdrowy deser czekoladowy.
Awokado to najkaloryczniejszy owoc na świecie. Posiada jednak wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych dla których naprawdę warto go jeść. Kwas oleinowy zawarty w awokado obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi.
Awokado zawiera więcej potasu niż słynące z jego zawartości banany, a więc pomaga w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Dodatkowo ten owoc jest świetnym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz C. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, zalecane jest aby awokado było spożywane przez kobiety w ciąży.
W owocu awokado zawartych jest sporo składników mineralnych, m.in. cynk, magnez, mangan, miedź i potas. Zawiera również antyoksydanty, błonnik pokarmowy i fitosterole.
Witamina E i antyoksydanty zawarte w awokado bardzo korzystnie wpływają na stan skóry.
Czekoladowy krem z awokado można zjeść sam lub jako dodatek np. do pieczywa, placków, naleśników czy ciast.
Jak zrobić zdrowy krem czekoladowy? Poznaj prosty przepis na czekoladowy krem z awokado!


Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 337
Białko: 7 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na czekoladowy krem z awokado:

  • Awokado 1/2 sztuki (70 g)
  • Banan 1 mała sztuka (100 g) 
  • Mleko sojowe (napój sojowy) lub inne 1/4 szklanki (50 g)
  • Daktyle suszone 2 sztuki (10 g)
  • Kakao 3 łyżeczki (15 g)
  • Syrop z agawy 1 łyżeczka (10 g)

Przygotowanie czekoladowego kremu z awokado:

czekoladowy krem z awokado

Krok 1: Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół– połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Wyciągnij miąższ za pomocą łyżki lub obierz. Pokrój w mniejsze kawałki. Daktyle (bez pestek) pokrój w plasterki. W pojemniku do blendera umieść awokado, banana i daktyle. Wlej mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne) oraz dodaj syrop z agawy i kakao. Zblenduj wszystko na gładką i jednolitą masę. 

czekoladowy krem z awokado 2

Krok 2: Przełóż do miseczki lub słoiczka. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce maksymalnie do 2 dni.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zdrowy deser czekoladowy, deser z awokado przepis, fit deser na szybko, fit słodycze bez pieczenia, krem czekoladowy, zdrowy krem czekoladowy przepis, fit mus czekoladowy z banana, fit desery czekoladowe, zdrowy deser bez cukru, prosty przepis na deser czekoladowy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 47 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Magda

Uwielbiam ten krem! Smakuje jeszcze lepiej niż nutella. Jest niesamowity

Filip

Moi chłopcy uwielbiają. Zamiast syropu z agawy dałem miód.

Wcześniejszy wpis Następny wpis