Domowa orzechowa granola
Domowa granola to prosty przygotowaniu i zdrowy fit posiłek z płatków owsianych i orzechów. Jak zrobić domową granolę orzechową? Poznaj przepis na granolę!
Domowa orzechowa granola to bardzo prosty w przygotowaniu zdrowy posiłek z płatków owsianych i orzechów.
Domowa granola idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub odżywcza przekąska w ciągu dnia. Orzechową granolę można jeść samą lub z dodatkami np. jogurtem, mlekiem czy owocami– sprawdź moje szybkie przepisy z wykorzystaniem granoli.
Z podanych przeze mnie składników wychodzą 4 średniej wielkości porcje. Warto jednak przygotować ją z proporcjonalnie większej ilości składników i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do 2-3 tygodni.
Jak zrobić orzechową granolę? Poznaj prosty przepis na domową granolę!
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 998
Białko: 23 g
Węglowodany: 130 g
Tłuszcze: 43 g
Składniki na domową orzechową granolę:
- Płatki owsiane 3/4 szklanki (80 g)
- Daktyle suszone 5-7 średnich sztuk (60 g)
- Masło orzechowe 1 czubata łyżka (30 g)
- Nerkowce 1 łyżka (10 g)
- Migdały 1 łyżka (10 g)
- Słonecznika łuskane 1 łyżka (10 g)
- Siemię lniane 1 łyżka (10 g)
- Wiórki kokosowe 2 łyżki (10 g)
- Syrop z agawy 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie domowej granoli:
Krok 1: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 min, aby zmiękły (ilość wody dostosuj tak, aby tylko delikatnie przykryła daktyle). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2: Nerkowce i migdały drobno pokrój.
Krok 3: W misce umieść płatki owsiane, nerkowce, migdały, słonecznik, siemię lniane i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: W pojemniku do blendera umieść daktyle wraz z wodą, syrop z agawy i masło orzechowe. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 5: Daktylową masę przełóż do miski z pozostałymi składnikami i bardzo dokładnie wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż daktylowa masa pokryje wszystkie składniki.
Krok 6: Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż granolę na papier do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i piecz do zarumienienia i chrupkości, czyli przez około 30-50 min (w zależności od mocy piekarnika). Co 10 minut przemieszaj, aby równomiernie się upiekła i nie przypaliła.
Krok 7: Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: domowa granola przepis, granola bez cukru, granola przepis fit, granola orzechowa przepis, granola jak zrobić, płatki granola przepis, jak zrobić granole bez miodu, jak zrobić granolę bez cukru, jak zrobić granolę fit, jak zrobić dobrą granolę, jak zrobić zdrową granolę, przepis na najlepszą granolę, prosty przepis na domową granolę, z czego zrobić granolę, zdrowa granola jak zrobić, granola jak zrobić w domu, granola łatwy przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: