Ludzie pytają, co to za pasta. A ja tylko się uśmiecham i blenduję dalej

Domowy hummus to prosta i szybka w przygotowaniu zdrowa pasta z ciecierzycy. Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na fit hummus klasyczny!
Kto raz spróbuje domowego hummusu, już nigdy nie wróci do wersji sklepowej. Ten świeżo zrobiony, kremowy i lekko cytrusowy hummus ma zupełnie inny smak. Jest bardziej wyrazisty, świeższy i po prostu uzależniający. A najlepsze? Robi się go w kilka minut i z kilku prostych składników.
Domowy hummus to gładka pasta z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini (albo np. masła orzechowego), czosnku, soku z cytryny i przypraw. Mój przepis to lżejsza wersja, z mniejszą ilością oliwy i tahini, dzięki czemu idealnie pasuje do codziennej diety, nawet odchudzającej. Jeśli nie masz tahini to nic nie szkodzi. Masło orzechowe lub nawet odrobina jogurtu naturalnego sprawdzi się zaskakująco dobrze i doda ciekawy smak.
Główny składnik pasty, czyli ciecierzyca, to nie tylko źródło roślinnego białka, ale też błonnika, żelaza, cynku, witamin z grupy B i innych mikroelementów wspierających odporność i dobre trawienie. W połączeniu z dodatkami hummus staje się świetnym uzupełnieniem kanapek, warzywnych przekąsek, wrapów oraz sałatek.
Jest idealny na zdrową przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację albo dodatek do lunch boxa. A najlepsze w nim jest to, że można go doprawiać według własnych upodobań, od ostrego chili, przez curry, aż po słodką paprykę czy zioła prowansalskie.
To nie tylko zwykła pasta, ale smak, który naprawdę robi wrażenie. Dzięki niej zdrowe jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością.
Jak zrobić hummus w domu? Poznaj prosty przepis na hummus z cieciorki!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 295
Białko: 11 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 24 g
Składniki na domowy hummus:
- Ciecierzyca konserwowa – 4 łyżki (80 g)
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki (20 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Kmin rzymski mielony (kumin)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie domowego hummusu:

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść odsączoną ciecierzycę, obrany i pokrojony czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku mielonym kminem rzymskim, solą i pieprzem. Zblenduj na masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Krok 2: Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: domowy hummus kcal, domowy hummus przepis, przepis na hummus, dietetyczny przepis na hummus, jak zrobić hummus z cieciorki z puszki, jak zrobić hummus przepis, jak zrobić dietetyczny hummus, dietetyczny hummus przepis, hummus przepis fit, hummus kalorie, hummus jak zrobić, prosty hummus jak zrobić, hummus z cieciorki konserwowej przepis, hummus z ciecierzycy przepis, tahini ciecierzyca oliwa, pasta z cieciorki konserwowej, dietetyczna pasta z ciecierzycy, pasta do kanapek z ciecierzycy, cieciorka konserwowa proste przepisy, dip z cieciorki, pasta z ciecierzycy z puszki
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: