Menu
Przepisy / Śniadanie / Deser / Kolacja

Domowy popcorn ziołowy z serem cheddar

Domowy popcorn serowo-ziołowy to prosta i szybka w przygotowaniu fit przekąska. Jak zrobić dietetyczny popcorn? Poznaj nasz łatwy przepis na popcorn! Sprawdź!

Domowy popcorn ziołowy z serem cheddar to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu fit przekąska, która może również zastąpić posiłek.
Ziarna kukurydzy po uprażeniu znacznie zwiększają swoją objętość, dzięki czemu w łatwy sposób można się nimi najeść. I właśnie ze względu na sporą objętość oraz wartości jakich dostarczają, czasami można nimi zastąpić posiłek (szczególnie podczas odchudzania).
Popcorn, czyli prażona kukurydza uznawany jest za niezdrową i kaloryczną przekąskę. Trudno się z tym nie zgodzić, ale zupełnie inaczej jest z popcornem przygotowanym samodzielnie w domu.
Odpowiednio przygotowana prażona kukurydza jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, selenu, cynku, magnezu, białka, antyoksydantów i błonnika.
Intensywny i wyrazisty w smaku ser cheddar spożywany w umiarkowanych ilościach jest bardzo korzystny dla zdrowia. Jest bogatym źródłem białka, składników mineralnych i witamin.
Białko zawarte w tym serze jest białkiem pełnowartościowym i łatwo przyswajalnym. Cheddar dodatkowo wyróżnia się wysoką zawartością wapnia i fosforu.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 298
Białko: 12 g
Węglowodany: 39 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na 1 porcję domowego popcornu ziołowego z serem cheddar:

  • Popcorn (ziarna kukurydzy) 4 łyżki (50 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Ser żółty cheddar 1 kawałek (20 g)
  • Sól
  • Bazylia
  • Oregano
  • Tymianek

Przygotowanie domowego popcornu ziołowego z serem cheddar:

  1. W garnku lub dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. 
  2. Wrzuć kilka ziaren kukurydzy, a gdy zaczną strzelać wrzuć resztę i delikatnie potrząsaj, aby jak najlepiej rozprowadzić olej. Przykryj garnek pokrywką. 
  3. Gdy strzelanie ucichnie zdejmij z ognia i przesyp do dużej miski. 
  4. Posyp solą oraz ulubionymi przyprawami ziołowymi (np. bazylią, oregano lub tymiankiem) i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec obsyp drobno startym serem. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 20 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze